Kaip rašo „The Moscow Times“, anot šaltinio, 2023 metų rugpjūtį valdyboje vyko susitikimas, kuriame dalyvavo Rusijos gynybos ministerijos federalinės saugumo tarnybos atstovai. Jo metu valdybos viršininkas esą pranešė, kad „Sankt Peterburgas gavo įsakymą surinkti septynis tūkstančius savanorių“. Tada saugumo pareigūnai neva nusprendė, kad pirmiausia reikia imtis imigrantų.

Visgi policija nepradėjo lankytis butuose, kuriuose apsistoję atvykėliai, nes tai būtų išgąsdinę daugybę imigrantų – jie galėjo paskubomis grįžti į tėvynę arba „pradėti slapstytis“. Dėl šios priežasties buvo priimtas sprendimas surengti reidą naujametinę naktį.

„Mūsų operacija buvo pavadinta „Azamat“. Nežinau, ar tai oficialus pavadinimas, ar ne, bet mūsiškiai naudojo būtent jį. Kaukaze šis žodis reiškia „karštas vyrukas“, „drąsus džigitas“, – paaiškino šaltinis. Anot jo, pavadinimas labai puikiai nusako visos operacijos esmę – tai ne kova su neteisėta migracija, o „drąsių džigitų“ tarnybai armijoje paieškos.

Imigrantai naujametę naktį buvo sulaikomi žmonių susitelkimo vietose, tačiau daugiausia vyrų paimta pastatų komplekse „Gostynyj dvor“ ir prie metro stoties „Admiratelskaja“. Vieną grupę įsodino į tarnybinį automobilį dar vilkinčius Senelio Šalčio ir Snieguolės kostiumus, pažymi vidaus reikalų ministerijos šaltinis.

„Fontanka“ duomenimis, į Sankt Peterburgo centre esančias policijos nuovadas buvo pristatyta per 3 tūkst. imigrantų. Anot „Novaja Gazeta“ šaltinio, tiesa ta, kad jų buvo žymiai daugiau.

Gerai informuotas atvykėlis iš Uzbekistano žurnalistams papasakojo, kad sulaikytuosius areštinėse pradėjo lankyti kariškiai ir „primygtinai rekomendavo užsirašyti savanoriais į armiją“. Abejojantiems grasino išsiųsti iš Rusijos jų šeimas.

Galiausiai mažiausiai 1,5 tūkst. sulaikytų imigrantų pasirašė sutartis su gynybos ministerija, patikslino šaltinis vidaus reikalų ministerijoje.

„Viršininkas vakar vakare pareiškė, kad mūsų patirtis Maskvoje vertinama palankiai ir kitiems regionams pateikiama kaip sektinas pavyzdys. Tai reiškia, jog labai gali būti, kad tokie „imigrantų reidai“ dabar kartosis per visas šventes“, – konstatavo pašnekovas.

Ukraina trečiadienį pranešė, kad iš viso nuo 2022 metų vasario 24 d. iki 2024 metų sausio 3 d. Rusijos armija Ukrainoje jau neteko apie 361 500 kareivių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)