Naujausio numerio viršelyje pavaizduotas verkiantis Muhammadas, laikantis užrašą „Je suis Charlie“ (Aš esu „Charlie“), tapusį milijonų šio savaitraščio šalininkų šūkiu visame pasaulyje po to, kai 12 žmonių buvo nužudyti per ataką prieš šio leidinio redakciją Paryžiuje. Virš tos karikatūros išspausdintas užrašas „Viskas atleista“.

Savaitraščio žurnalistas Zinebas El Rhazoui sakė, kad viršelio karikatūra norima pasakyti, jog žurnalistai atleidžia ekstremistams dėl tos atakos.

Planuojama išspausdinti 3 mln. šio „išgyvenusiųjų numerio“ egzempliorių, už kuriuos gautos lėšos bus skirtos aukų šeimoms. Paprastai „Charlie Hebdo“ leidžiamas 60 tūkst. tiražu, o naujojo numerio tiražas bus rekordinis Prancūzijos spaudoje.

„Mūsų Muhammadas visų pirma yra vaikinas, kuris verkia, – sakė karikatūrininkas Renald'is Luzier, slapyvardžiu Luzas, parengęs naujojo viršelio dizainą. – Jis daug malonesnis negu tas, kuriuo sekė užpuolikai.“

Kalbėdamas per spaudos konferenciją, kurioje jam nesisekė suvaldyti ašarų, R.Luzier sakė verkęs po to, kai nupiešė tą karikatūrą.

„Parašiau „Viskas atleista“ ir apsiverkiau“, – aiškino jis, pridūręs, kad tuo momentu „Charlie Hebdo“ darbuotojai suvokė, kad šis piešinys gali būti panaudotas viršelyje.

„Tai nėra viršelis, kokio iš mūsų norėtų pasaulis“, – pridūrė dailininkas, kuris vienu metu ašarodamas užsikniaubė ant stalo, o kolegos jį apkabino ir guodė.

Šis niekam pagarbos nerodantis ir provokuojantis savaitraštis anksčiau yra negailestingai išjuokęs ir kitas religijas. Po sekmadienį vykusios demonstracijos, kai į Paryžiaus gatves išėjo daugiau negu 1 mln. žmonių, pasmerkusių terorizmą ir reiškusių solidarumą su „Charlie Hebdo“, savaitraščio darbuotojai pareiškė, kad ta minia buvo didesnė negu atėjusi į mišias sostinės bažnyčiose.

„Per pastarąją savaitę „Charlie“, ateistinis laikraštis, įvykdė daugiau stebuklų negu visi šventieji ir pranašai kartu sudėjus, – sakoma naujojo numerio vedamajame. – Tas, kuriuo labiausiai didžiuojamės – jo laikote savo rankose laikraštį, kurį mes visuomet kūrėme.“

Dirbdami laikinai suteiktuose biuruose, likę gyvi savaitraščio redakcijos nariai parengė numerį, kuris bus išspausdintas Prancūzijoje precedento neturinčiu tiražu, kuris yra daugiau negu 50 kartų didesnis už vidutinius šio leidinio pardavimus.

Naujasis numeris pasirodė spaudos kioskuose praėjus lygiai savaitei po to, kai du kaukėti užpuolikai nužudė 12 žmonių, tarp jų didelę dalį savaitraščio redaktorių ir du policininkus. Ta ataka pradėjo tris teroro paženklintas dienas, pareikalavusias iš viso 17 žmonių gyvybių. Galiausiai trys islamistai užpuolikai buvo nukauti saugumo pajėgų per dvi atskiras apsiaustis Paryžiuje ir sostinės apylinkėse.

Naujasis „Charlie Hebdo“ numeris bus išspausdintas prancūzų ir italų kalbomis, o leidimai anglų, ispanų ir arabų kalbomis bus platinami elektroniniu fomatu, sakė vyriausiasis redaktorius Gerard'as Biard'as.

Leidimas turkų kalba bus išspausdintas kaip tos šalies centro kairiosios opozicijos dienraščio „Cumhuriyet“ priedas, sakė vienas to laikraščio žurnalistas. G.Biardas pareiškė, kad leidimas turkų kalba bus „pats svarbiausias“ iš visų leidimų užsienio kalbomis.

Dar prieš išleidžiant naująjį numerį viena autoritetinga Egipto musulmonų organizacija perspėjo „Charlie Hebdo“ nebeskelbti pranašo Muhammado karikatūrų. Egipto valstybės finansuojama musulmoniška institucija „Dar al Ifta“, skelbianti religinius nutarimus, pareiškė, kad planuojama viršelio karikatūra yra „nepagrįsta provokacija“, kuri papiktins milijonus musulmonų, gerbiančių ir mylinčių savo pranašą. „Dar al Ifta“ perspėjo, kad tas piešinys tikriausiai įžiebs naują neapykantos bangą.

Šios prognozės pasitvirtino: kovotojų tinklalapiuose buvo iškart paskelbta kritikos ir grasinimų, raginant smogti savaitraščiui, nurodė ekstremistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“.

„Charlie Hebdo“ anksčiau jau ne kartą buvo sulaukęs grasinimų dėl savo skelbtų Muhammadą vaizduojančių karikatūrų, Į savaitraščio redakcijos pastatą anksčiau buvo sviesta padegamoji bomba, o per praeitos savaitės išpuolį pirmiausiai buvo nušautas leidinio vyriausiasis redaktorius ir už jo apsaugą atsakingas policijos pareigūnas. Daugelis musulmonų tiki, kad bet kokie pranašo atvaizdai yra šventvagiški.

Naujausiame „Charlie Hebdo“ numeryje buvo sąmoningai išlaikytas jam būdingas įžeidžiamas tonas, dėl kurio šis savaitraštis išpopuliarėjo Prancūzijoje.

Pirmuosiuose dviejuose puslapiuose buvo išspausdintos nužudytų karikatūrininkų piešiniai. Viename iš jų pavaizduota viena garsi velionė prancūzų vienuolė, kalbanti apie oralinį seksą; kitoje karikatūroje musulmonų, krikščionių ir žydų lyderiai pavaizduoti besidalijantys pasaulį.

Leidinio vedamajame atkakliai ginamas sekuliarizmas ir žiniasklaidos teisė išjuokti religijas bei reikalauti jų lyderių atsakomybės. Straipsnio pabaigoje taip pat buvo sukritikuotas popiežius.

Tačiau prieštaringiausių vertinimų sulaukė naujojo numerio viršelis su pranašo Muhammado atvaizdu.

Pasaulio žiniasklaidos organizacijos savo pranešimus apie naująjį „Charlie Hebdo“ numerį pateikė įvairiai. Jungtinėse Valstijose televizija CBS ir dienraštis „The New York Post“ paskelbė savaitraščio viršelio nuotraukas, bet to nepadarė televizija ABC. Televizijos CNN portale ir laidose naujojo numerio viršelis nebuvo rodomas. Naujienų agentūra „The Associated Press“ neskelbė ankstesnių „Charlie Hebdo“ karikatūrų, vaizduojančių Muhammadą ir atsisakė pateikti naujausiąjį piešinį, vadovaudamasi savo politika neprovokuoti religijos pagrindu.

Ispanijos pagrindiniai dienraščiai pateikė tą „Charlie Hebdo“ karikatūrą savo portaluose, o nacionalinis transliuotojas rodė ją savo žinių laidose. Britanijoje tą piešinį paskelbė dienraščiai „The Times“, „The Guardian“ ir „The Independent“, bet to nepadarė „The Daily Telegraph“. Nacionalinis transliuotojas BBC naujo numerio viršelį parodė savo naujienų laidose.

Vokietijos laikraščių „Sueddeutsche Zeitung“, „Der Spiegel“ ir „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ portaluose naujoji karikatūra buvo paskelbta.

Jau išpirktas daugelyje Prancūzijos vietų

Pirmasis satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ numeris, išleistas po praeitą įvykdytos kruvinos islamistų atakos, išretinusios leidinio redakcijos darbuotojų gretas, trečiadienį buvo per kelias minutes išpirktas daugelyje Prancūzijos spaudos kioskų.

„Tai buvo neįtikėtina. Dar prieš man pradedant darbą buvo išsirikiavusi 60–70 žmonių eilė, – sakė vieno Paryžiaus spaudos kiosko pardavėja. – Nesu mačiusi nieko panašaus. Visi mano turėti 450 egzempliorių buvo išpirkti per 15 minučių.“

Tiražas didinamas iki 5 mln. dėl milžiniškos paklausos

Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ naujausias numeris bus išspausdintas 5 mln. egzempliorių tiražu, siekiant patenkinti didžiulę paklausą, nes pirmosios platinimo taškus pasiekusio kopijos daugelyje Prancūzijos vietų buvo išpirktos per kelias minutes, nurodė platintojai.

„Redaktoriai šį rytą nusprendė padidinti tiražą iki 5 mln.“, – nurodė spaudos platinimo bendrovės MLP vadovė Veronique Faujour. Toks tiražas bus 2 mln. egzempliorių didesnis negu planuota išleisti praėjus savaitei po džihadistų atakos, per kurią buvo nužudyti kai kurie svarbiausi jo redakcijos darbuotojai.

Prancūzijos komikas suimtas dėl komentarų apie atakas Paryžiuje

 Dieudonne M'balas M'balas
Prieštaringai vertinamas Prancūzijos komikas Dieudonne M'balas M'balas buvo suimtas trečiadienį dėl „terorizmo teisinimo“, kai socialiniame tinkle „Facebook“ parašė komentarą, rodantį, kad jis simpatizuoja vienam iš islamistų užpuolikų, praeitą savaitę surengusių virtinę atakų Paryžiuje, pranešė vienas teismo šaltinis.

Prokurorai pirmadienį pradėjo tyrimą, kai Dieudonne paskelbė komentarą: „Kalbant apie mane, šį vakarą jaučiuosi kaip „Charlie Coulibaly“.

Tokiu būdu komikas perfrazavo populiarų šūkį „Je Suis Charlie“ („Aš esu „Charlie“), išreiškiantį solidarumą per vieną iš atakų nužudytiems satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ žurnalistams, užsimindamas apie Amedy Coulibaly, praeitą penktadienį nužudžiusį keturis įkaitus vienoje košerinio maisto parduotuvėje.

Dieudonne atsidūrė pasaulio žiniasklaidos centre 2013 metais, kai prancūzų futbolininkas Nicolas Anelka Anglijos futbolo federacijos buvo diskvalifikuotas penkerioms rungtynėms, kai pademonstravo to komiko sugalvotą gestą, daugelio laikomą antisemitiniu.

Prieštaringai vertinamą „Facebook“ žinutę Dieudonne paskelbė po to, kai sekmadienį sudalyvavo vienybės eitynėse prieš ekstremizmą po virtinės atakų, paskatinusių per 1,5 mln. žmonių išeiti į Paryžiaus gatves.

Tas eitynes, kurios buvo didžiausios Prancūzijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius, komikas apibūdino kaip „stebuklingą momentą, palyginamą su Didžiuoju sprogimu“.

Vyriausybė anksčiau yra uždraudusi kelis Dieudonne pasirodymus, pripažinusi juos „antisemitiniais“.

Reaguodamas į vidaus reikalų ministro pareiškimą, komikas sakė, kad vyriausybė mėgina „sugriauti mano gyvenimą“, nors „aš tik stengiuosi prajuokinti žmones“.

Komikas taip pat pašalino įžeidžiamą komentarą iš savo „Facebook“ paskyros.