Rumunija ketvirtadienį patvirtino savo paramą M. Ruttei, o Rumunijos prezidentas Klausas Johannisas atsiėmė savo kandidatūrą į aukščiausią NATO postą.

Rumunija pritaria Nyderlandų ministro pirmininko M. Ruttes kandidatūrai į NATO generalinio sekretoriaus postą, taip pašalindama paskutinę kliūtį M. Rutte kelyje į šias pareigas, teigiama ketvirtadienį Rumunijos prezidento Klauso Iohanniso kanceliarijos paskelbtame pranešime spaudai.

K. Iohannisas buvo pareiškęs norą kandidatuoti, bet „praėjusios savaitės pabaigoje informavo NATO sąjungininkus, kad atsiima savo kandidatūrą“, sakoma pranešime spaudai.

Rumunijos Aukščiausioji nacionalinės gynybos taryba ketvirtadienį „pasisakė už Rumunijos paramą Nyderlandų ministro pirmininko kandidatūrai“, teigiama jame.

Šis pareiškimas reiškia, kad nebelieka kliūčių M. Ruttei tapti naujuoju NATO vadovu. Rumunija buvo vienintelė NATO šalis, kuri dar nebuvo pritarusi M. Rutte kandidatūrai, o tam reikia vieningos visų 32 valstybių narių paramos.

Antradienį Vengrija ir Slovakija atsisakė savo pasipriešinimo M. Ruttes kandidatūrai. Jos tai argumentavo olando duotais pažadais.

JAV, Vokietija, Didžioji Britanija ir Prancūzija jau vasarį pareiškė savo paramą M. Ruttei. Tada kovą, praėjus kelioms savaitėms, apie savo siekį tapti NATO vadovu pranešė K. Johannisas. Jis argumentavo, kad rytų europiečiai Aljanse nepakankamai atstovaujami.

Dabartinio NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo kadencija baigsis spalio 1 dieną. Antradienį Vašingtone J. Stoltenbergas sakė: „Manau, akivaizdu, kad esame labai arti susitarimo, sąjungininkams renkant kitą generalinį sekretorių. Ir manau, kad tai gera žinia.“

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)