Anonimais panorę likti pareigūnai pareiškė, kad Maskva sieks apsupti Ukrainos pajėgas ir mėgins priversti jas pasiduoti arba sunaikins. Jie mano, kad Kijevas bus užimtas per 96 valandas, o maždaug po savaitės pasiduos ir Ukrainos valdžia.

Be to, nuožmios Rusijos atakos prieš Ukrainos vyriausybinius pastatus ir karinę infrastruktūrą bei pranešimai apie antžeminių pajėgų planus užimti strateginius taškus, įskaitant Černobylio atominę elektrinę, regis, yra tik pradinis platesnio masto antžeminės karinės kampanijos etapas.

Vienas buvęs vyresnysis JAV žvalgybos pareigūnas, turintis daug patirties santykių su Rusija srityje, išsakė panašią nuomonę.

„Kai baigsis puolimas naudojant aviaciją bei artileriją ir prasidės tikrasis antžeminis karas, manau, kad Kijevas bus užimtas vos per keletą dienų“, – „Newsweek“ teigė irgi anonimu likti panoręs pareigūnas.

„Kariuomenė gal ir atsilaikys truputį ilgiau, – pridūrė jis. – Bet ilgai netemps.“

Paskui buvęs vyresnysis JAV žvalgybos pareigūnas nurodė, kad kitus etapus gali nulemti JAV prezidento Joe Bideno gebėjimas ir pasiryžimas rizikuoti remiant Ukrainos partizanus potencialaus pasipriešinimo judėjimo atveju.

„Tada judėjimas arba virs dideliu sukilimu, arba nevirs, daugiausia viskas priklausys nuo Bideno“, – sakė buvęs žvalgybininkas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybei artimas šaltinis, irgi paprašęs neskelbti jo vardo ir pavardės, sutinka su JAV pareigūnų vertinimu, kad Kijevas gali būti apsuptas per 96 val., tačiau nemano, kad V. Zelenskio vyriausybė žlugs.

„Newsweek“ atstovų paklaustas, ar Ukrainos vyriausybė yra įsitikinusi, jog galėtų nutraukti galimą apsuptį, šaltinis atsakė: „Manau, kad dar per anksti apie tai kalbėti... Girdėjau, kad Ukraina laikosi geriau, nei tikėtasi.“

AFP kiek anksčiau skelbė, kad vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas sakė, jog įUkrainą įsiveržusi Rusija ketina nušalinti šalies vyriausybę ir įkurdinti naują, Maskvai palankią administraciją.

Pasak jo, rusų kariuomenė puolimą pradėjo paleidusi maždaug 100 balistinių raketų, daugiausia į karinės infrastruktūros objektus, taip pat surengė 75 sunkiųjų ir vidutinių bombonešių antskrydžius.

Anot pareigūno, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, pradiniame etape daugiausia dėmesio buvo skiriama didžiausiems miestams, o galiausiai, kaip spėja Pentagonas, puolimas pasieks ir sostinę Kijevą.

„Jie iš esmės ketina nukirsti vyriausybei galvą ir įvesti savo pačių valdymo priemones“, – nurodė pareigūnas.

Jis sakė, kad Rusijos kariai kirto sieną sausumoje, bet negalėjo pateikti vertinimų, kokio dydžio pajėgos įsiveržė.

„Nuo Antrojo pasaulinio karo laikų nesame matę tokio konvencinio žingsnio, kai nacionalinė valstybė įžengia į kitą nacionalinę valstybę – tikrai ne tokio dydžio, masto ir apimties“, – pabrėžė pareigūnas.

Tačiau kol kas rusų kariai nėra įžengę į Vakarų Ukrainą ir nėra „jokių požymių“, kad būtų pradėtas desantininkų puolimas iš Juodosios jūros pietuose, pridūrė valdininkas.

Kol kas neaišku, kokių nuostolių patyrė ukrainiečių kariuomenė.

„Matome ženklų, kad jie priešinasi ir kovoja“, – sakė JAV pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją