Tyrimo išvadas, pagrįstas seismografiniais ir akustiniais mirtinojo incidento dieną užfiksuotais duomenimis, NORSAR tyrimų institutas paskelbė rugpjūčio 14 d., tačiau jos liko nepastebėtos.

Instituto vadovė Anne Lycke rugpjūčio 23 d. interviu pasakė RFE / RL, kad instituto stebėjimo stotys pirmą kartą seismografinius rodmenis užfiksavo rugpjūčio 8 d., apie 9 val. ryto Archangelsko laiku. Archangelskas yra didžiausias miestas prie Baltosios jūros.

Pasak jos, iš rodmenų buvo akivaizdu, kad kažkur arti žemės paviršiaus – sausomoje ar vandenyje – įvyko sprogimas.

Apytikriai po dviejų valandų, 11 ryto, kitas jutiklis, skirtas infraraudoniesiems arba žemo dažnio garsams fiksuoti, užregistravo dar vieną, bet kitokį akustinį reiškinį, pasakė A. Lycke.

Tyrėjai padarė išvadą, kad, greičiausiai, sprogimas įvyko ore, virš žemės, pridūrė ji.

„Taip, pagal mūsų duomenis, atrodo, nugriaudėjo ne vienas, bet du sprogimai“, – patvirtino A. Lycke.

Instituto išvados, kurios buvo paskelbtos rugpjūčio 22 d. laikraštyje „Afternposten“, yra dar vienas viešai prieinamas įrodymas, kad rugpjūčio 8 d. Nionokso karinių jūrų pajėgų bandymų poligone įvyko incidentas. Ši vieta ne vieną dešimtmetį buvo naudojama Sovietų Sąjungos, o po to Rusijos karinių strategų.

Prieštaringa informacija

Rusijos vadovybė apie incidentą skelbė chaotišką ir kartais prieštaringą informaciją, tuo sukeldama sumaištį ir pyktį, nes šalies gyventojai negalėjo suprasti, kas būtent įvyko, ir ar jiems gresia pavojus.

Gynybos ministerija apie incidentą pranešė tą pačią dieną, kai jis įvyko, ir paskelbė, kad žuvo du žmonės, bet jokios detalesnės informacijos neatskleidė. Praėjus dviem dienoms Rusijos valstybinė branduolinės energetikos agentūra ROSATOM pranešė, kad penki jos mokslininkai žuvo vykdydami „skystojo kuro raketinių variklių radioaktyviųjų izotopų degalų bandymo techninės-inžinerinės priežiūros darbus“.

Kitą dieną, rugpjūčio 11-ąją, valstybinio tyrimų instituto, kuriame dirbo žuvusieji mokslininkai, vadovybė vaizdo interviu atskleidė, kad mokslininkai be kitų dalykų tyrinėjo galimybę sukurti „nedidelio masto energijos šaltinius, naudojant radioaktyviąsias skiliąsias medžiagas“.

A. Lycke pasakė RFE/RL, kad instituto jutikliai užfiksavo ore įvykusį sprogimą, tačiau neužtenka duomenų, kad būtų galima teigti, jog sprogo raketa.

„Mes matome, kad buvo sprogimas, tačiau kas jį sukėlė, pasakyti negalime“, – pasakė ji.

Buvo spėliojama, kad sprogimą galėjo sukelti naujas povandeninis dronas, kuris, kaip pranešama, šiuo metu yra kuriamas, arba viršgarsinė priešlaivinė raketa „Cirkon“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)