Sekmadienį grupės pranešime spaudai teigiama, kad po susitikimo Saudo Arabijos sostinėje Rijade nacionaliniai apribojimai maždaug 2 mln. barelių per parą bus pratęsti, todėl tarptautinis apribojimas sieks beveik 40 mln. barelių per parą.

Gavybos ribojimu siekiama išlaikyti stabilią naftos kainą pasaulinėje rinkoje.

Vienoje įsikūrusią Naftą eksportuojančių šalių organizaciją (OPEC) sudaro dvylika šalių, daugiausia iš Artimųjų Rytų ir Afrikos. Nuo 2016 m. organizacija kartu su kitomis pagrindinėmis naftos eksportuotojomis, įskaitant Rusiją, susivienijo į OPEC+.

Didžiausia pasaulyje naftos gamintoja – Jungtinės Valstijos – nėra OPEC+ narė.

Naujausias susitarimas atitiko analitikų lūkesčius. Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) duomenimis, pasaulinė žaliavinės naftos paklausa šiuo metu yra silpnesnė, nei prognozuota.

Dėl sulėtėjusios pramonės gamybos ir švelnios žiemos naftos vartojimas smuko, ypač Europoje, kur mažėjanti dyzelinių transporto priemonių dalis taip pat yra vienas iš veiksnių, gegužės viduryje teigė TEA. Tačiau agentūra tikisi, kad likusią metų dalį paklausa augs.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją