V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po to, kai 2022 metais Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą. Jo vyriausybė atsisakė siųsti ginklų Kyjivui.

Premjero politikos direktorius Balazsas Orbanas sakė, kad Vengrija išmoko būti „atsargi“ po 1956 metų antisovietinio sukilimo, kurį Maskva numalšino įvedusi didžiules karines pajėgas.

„Remdamiesi 56-ųjų įvykiais, tikriausiai nebūtume darę to, ką (Ukrainos) prezidentas (Volodymyras) Zelenskis padarė prieš dvejus su puse metų, nes tai neatsakinga“, – padėjėjas, kuris nėra premjero giminaitis, trečiadienį sakė provyriausybinio laikraščio „Mandiner“ paskelbtame vaizdo įraše.

„Akivaizdu, kad jis vedė savo šalį į gynybinį karą, žuvo daug žmonių, buvo prarastos teritorijos. Tai yra jų teisė, jų suverenus sprendimas, jie gali tai daryti. Bet jei mūsų būtų paklausę, mes nebūtume to patarę, – sakė jis. – 56-aisiais... išmokome, kad turime būti atsargūs, ir turime būti atsargūs su labai brangiomis vengrų gyvybėmis.“

Jo pastabos sukėlė audringą reakciją socialinėje žiniasklaidoje. Konservatyvių pažiūrų komentatorius Andrasas Stumpfas apkaltino Balazsą Orbaną, kad jis „atsainiai pavadino“ 1956 metų didvyrius „idiotais“.

„Žmogus iš nuolat kariaujančios vyriausybės, kuri kovoja mūšiuose (su Briuseliu), sako, kad jei tave užpuola, nesigink, pasiduok, ir čia yra viskas gerai“, – sakė A. Stumpfas.

Opozicijos lyderis Peteris Magyaras paragino padėjėją atsistatydinti.

„Balazsas Orbanas pažemino tūkstančių Vengrijos laisvės kovotojų atminimą, kurių šimtai – priešingai nei Balazsas Orbanas – buvo pasirengę paaukoti savo gyvybes už savo šalies laisvę ir nepriklausomybę“, – feisbuke rašė P. Magyaras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)