„Vengrija yra pasirengusi paremti premjero Rutte kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą“, – V. Orbanas paskelbė socialiniame tinkle „X“.

Kaip anksčiau antradienį skelbė „Financial Times“, Nyderlandų ministras pirmininkas M. Rutte pasiūlė susitarimą Vengrijos ministrui pirmininkui V. Orbanui – esą savo kadencijos laikotarpiu suteiks Vengrijai teisę nedalyvauti NATO veikloje, susijusioje su pagalba Ukrainai, vyksiančioje už Aljanso valstybių narių teritorijų ribų.

M. Rutte kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą remia dauguma NATO valstybių narių, o V. Orbanas blokavo šį sprendimą.

Dviejų šalių ministrų pirmininkų susitikimas įvyko birželio 17 d. ES lyderių susitikimo Briuselyje kuluaruose ir sustiprino viltį, kad Budapeštas netrukus atšauks paskelbtą veto dėl M. Rutte skyrimo NATO generaliniu sekretoriumi, kuriam turi pritarti visos Aljanso narės.

M. Rutte atstovas spaudai pareiškė, kad su V. Orbanu įvykęs pokalbis buvo produktyvus ir kad daugiausia dėmesio buvo skirta praėjusią savaitę įvykusio NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo ir Vengrijos ministro pirmininko susitikimo rezultatams.

„Ministras pirmininkas M. Rutte pateiks ministrui pirmininkui V. Orbanui raštišką aptartų klausimų patviritnimą. Įvyko efektyvus ir atviras pokalbis. Abu politikai sutarė sutelkti dėmesį į ateitį“, – pridūrė atstovas spaudai.

Vis dėlto Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai jokių komentarų nepateikė.

Pasak „Financial Times“ pašnekovo, M. Rutte neatsiprašė už ankstesnes savo pastabas V. Orbano adresu, išsakytas per Briuselyje vykusius viršūnių susitikimus.

Kaip skelbta anksčiau, praėjusią savaitę Budapešte susitikę NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas susitarė, kad Vengrija „neblokuos“ gynybos aljanso pastangų labiau padėti Ukrainai priešintis Rusijos invazijai.

„Mes su ministru pirmininku susitarėme, kad Vengrija neblokuos kitų sąjungininkių pastangų prisiimant įsipareigojimus teikti Ukrainai finansinę pagalbą bei pagrindinio NATO vaidmens koordinuojant pagalbą Ukrainai“, – kalbėdamas per spaudos konferenciją sakė J. Stoltenbergas.

V. Orbanas anksčiau šį mėnesį pareiškė palaikysiantis kadenciją baigiančio Nyderlandų ministro pirmininko M. Rutte kandidatūrą į NATO generalinio sekretoriaus postą tik tuo atveju, jeigu bus įvykdytos tam tikros sąlygos.

M. Rutte turi atsiprašyti už Vengrijos atžvilgiu išsakytas „užgaulias remarkas“, duodamas interviu valstybės finansuojamam naujienų portalui „Mandiner“ kalbėjo V. Orbanas. M. Rutte taip pat turi sutikti, kad Vengrija neprivalo dalyvauti jokiose prieš Rusiją Ukrainoje nukreiptose NATO karinėse misijose, pasakė V. Orbanas. Tačiau niekas tokių Vakarų gynybos aljanso karinių operacijų šiuo metu neplanuoja ir neruošia. Ir nors atskiros valstybės narės gali pačios įgyvendinti nuosavas iniciatyvas, tokiose operacijose likusios narės dalyvauti neprivalo.

Dabartinio NATO generalinio sekretoriaus norvego Jenso Stoltenbergo mandato galiojimas baigiasi spalį. Tam, kad 32 šalis vienijantis aljansas galėtų išrinkti jo įpėdinį, būtinas vienbalsis visų narių sutikimas.

Rumunija yra pasiūliusi savo pačios kandidatą eiti šias aukščiausiojo rango pareigas – juo yra šalies prezidentas Klausas Iohannisas, kurio antroji kadencija baigsis rudenį ir dar kartą kandidatuoti jis nebegalės.

„Mes palaikome Rumuniją“, – interviu portalui „Mandiner“ anksčiau kalbėjo V. Orbanas.

Vengrija NATO nare tapo 1999 m. Nuo to laiko, kai 2010 m. į valdžią atėjo V. Orbanas, šalis laikosi vis draugiškesnės nuostatos Rusijos atžvilgiu.