Šiuo atradimu išsprendžiamas didžiausias Australijos karinio jūrų laivyno galvosūkis.

Pirmasis Australijos karinio jūrų laivyno povandeninis laivas su 35 vyrų australų ir britų įgula dingo 1914 metais, praėjus mėnesiui nuo Pirmojo pasaulinio karo pradžios ir jo paieškos iki šiol buvo bevaisės.

Povandeninis laivas dingo 1914 metų rugsėjo 14-ąją dieną. Teigiama, kad laive nebūta jokio sprogimo, nebuvo aptikta ir jokių kitų nelaimės pėdsakų. Suradimas leis pabandyti nustatyti, dėl kokios priežasties laivas nuskendo su visa įgula.

Paslaptingas laivo HMAS AE1 dingimas Pirmojo pasaulinio karo metais dar visiškai neseniai buvo priskiriamas prie ilgiausiai užsitęsusių ir sunkiausiai įmenamų galvosūkių laivyno istorijoje.

Nuo 1914-ųjų, kai jis, nepasiuntęs jokio nelaimės signalo, netikėtai dingo netoli Papua Naujosios Gvinėjos krantų, buvo įvykdyta net 13 jo paieškos ir gelbėjimo operacijų, primena „The Guardian“.

Pasak karinio jūrų laivyno istoriją tyrinėjančių specialistų, paiešką vykdžiusiems laivams nepavykdavo aptikti nė menkiausio AE1 buvimo pėdsako – net nežymia užuomina galėjusio tapti iš laivo prasisunkusių degalų lopinėlio vandens paviršiuje.

Ir štai gruodžio 21 d. Australijos gynybos ministrė Marise Payne paskelbė netikėtą žinią – povandeninis laivas pagaliau rastas.

800 tonų sveriančio laivo nuolaužos buvo aptiktos 300 metrų gylyje netoli Papua Naujajai Gvinėjai priklausančios Jorko Kunigaikščio salos.

AE1 buvo pirmųjų sąjungininkų povandeninių laivų, dingusių per Pirmąjį pasaulinį karą, be to, pirmasis laivas, kurio neteko Australijos Karališkasis karinis jūrų laivynas.

Povandeninis laivas buvo eksploatuojamas tik septynetą mėnesių. 1914 metais jis iš Sidnėjaus buvo išsiųstas užimti tuo metu Vokietijos Naujosios Gvinėjos pavadinimą turėjusios teritorijos.

Rugsėjo 14-ąją, praėjus dienai po to, kai Vokietijai teko atsisakyti turėtos kolonijos, laivas paslaptingai dingo.

Tą įvykį M. Payne pavadino tikra jauną jų šalį ištikusia tragedija, todėl laivo aptikimą prilygino vienam iš reikšmingiausių atradimų Australijos laivybos ir jūrininkystės istorijoje.

Laivyno vadas viceadmirolas Timas Barrettas pridūrė, kad tuo metu laivynas iš tiesų skaičiavo pirmuosius savo gyvavimo metus.

M. Payne ir laivyno vadai išreiškė viltį, kad dabar veikiausiai pavyks ištirti laivo dingimo priežastis.

Prie paieškos darbų prisidėjęs į atsargą išėjęs kontradmirolas Peteris Briggsas, kalbėdamas su leidiniu „Australian“, užsiminė, kad nelaimės priežastis galėjo būti laivui nyrant įvykęs incidentas.

Laivas, jo manymu, gana stipriai trenkėsi į dugną, todėl galėjo sulūžti tam tikros konstrukcijos, o kai jis staiga pasidavė į priekį, galėjo būti deformuotas arba kitaip pažeistas korpusas.

AE1 katastrofa galvosūkiu tapo dar ir todėl, kad toje vietoje, kurioje jis dingo, buvo kaip reta sunku vykdyti paieškos operacijas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)