37 metų S. Harrisas taps jauniausiu Airijos ministru pirmininku, kai vėliau antradienį bus oficialiai paskirtas į šias pareigas per ceremoniją, kurioje dalyvaus prezidentas Michaelas D. Higginsas.

Centro dešinioji partija „Fine Gael“, priklausanti trijų partijų valdančiajai koalicijai, išsirinko S. Harrisą savo vadovu per rinkimus, įvykusius po L. Varadkaro atsistatydinimo.

Antradienį parlamentarai 88 balsais prieš 69 balsavo už tai, kad jis taptų „taoiseach‘u“. Tai gėlų kalbos žodis, reiškiantis „genties vadą“ arba „lyderį“, tariamas „tee-shock“.

Žaibiška politinė karjera

S. Harriso tapimas ministru pirmininku vainikuoja žaibišką jo politinę karjerą.

Būdamas 16 metų, jis įstojo į partijos „Fine Gael“ jaunimo skyrių ir greitai pakilo jo gretose.

Sulaukęs 22 metų, tapo grafystės tarybos nariu, o 2011 metais, būdamas 24-erių, buvo išrinktas į parlamentą. Tuo metu jis buvo jauniausias parlamento narys ir vadintas „Airijos parlamento (Dáil) kūdikiu“.

Būdamas vos 29 metų, 2016 metais, jis buvo paskirtas sveikatos apsaugos ministru, o 2020-aisiais – aukštojo mokslo ministru.

Net ir kritikai pripažįsta, kad jis yra talentingas komunikacijos specialistas.

S. Harriso žinomumas socialinėje žiniasklaidoje, ypač „TikTok“ platformoje, pavertė jį vienu iš labiausiai matomų Airijos politikų.

Naujojo premjero laukia didžiulis darbų sąrašas, įskaitant būsto ir benamystės krizių sprendimą ir reagavimą į kritiką dėl vyriausybės politikos prieglobsčio prašytojų atžvilgiu. Jis taip pat sakė, kad daugiausia dėmesio skirs naujų būstų statybai, vykdys „planingesnę ir tvaresnę“ imigracijos politiką ir „kovos su populizmo pavojais“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją