Eilę metų pilietiškai aktyvaus, į skaudžiausius pasaulio politinius reiškinius dėmesį atkreipiančio filosofo sutrumpintą kalbos versiją pateikė Vokietijos laikraščio „Frankfurter Allgemeine“ naujienų portalas faz.net.

„Šiandien prieš jus kyla nauja galia. Galia, kuri pripažįsta ir gerbia tik jėgą. Galia, kuri nebaudžiama vykdo veiksmus jūsų šalies rytuose, jūsų istorinėse teritorijose. Galia, kuri užsimanė atriekti dalį Ukrainos, ko dešimtmečiais nedrįso jokia kita Europos šalis.

Argumentas yra gerai žinomas: tai tas pats argumentas, kurį 1938 metais iškėlė Hitleris, kad galėtų įsiveržti į Čekoslovakiją, nes Sudetų vokiečiai kalbėjo vokiškai. Bet jūs, Maidano žmonės, esate čia tam, kad užkirstumėte kelią šiam naujam nusikaltimui. Bet jūs, Maidano jaunimas, esate čia tam, kad neleistumėte savo broliams Rytuose vėl atsidurti po imperijos batu.

Jūs vėl susibūrėte tam, kad išvengtumėte šalies padalijimo, kad per šimtmečius tiek daug iškentėti turėjote ir kad teisė gyventi laisvėje kainavo daug, tiek daug. Tačiau aš taip pat žinau, Maidano tauta, kad jums pergalei pasiekti reikia jūsų brolių Europoje pagalbos.

Europa privalo apsaugoti Ukrainą. Europa turi garantuoti jūsų šalies sienas ir jūsų miestų laisvę. Europa privalo nedelsdama, tai yra, jei įmanoma, jau rytoj pasirašyti asociacijos sutartį, už kurią kovojo ir mirė jūsų jaunimas ir veteranai. Europa turi šią sutartį – kodėl gi ne? – iškilmingai pasirašyti čia, Kijeve.

Jums tai būtų apsauga, o Europai – lyg naujas krikštas. Ir Europa turi elgtis su V. Putinu, kaip ji pasielgė su Viktoru Janukovyčiumi: ji turi elgtis su ponu taip, kaip pasielgė su jo vasalu. Europa svarsto apie sankcijų galimybes ir ji turi jas įvesti. Europa galėtų pasakyti Putinui: „Mums reikia tavo dujų, bet tau reikia mūsų eurų – taigi, šalin rankas nuo Krymo!“ Europa galėtų pasakyti Putinui: „Žmogus, kuris kėsinasi į Europos sienas, neturi vietos sambūryje, kuriame tarptautinė bendruomenė siekia užtikrinti pasaulio stabilumą. Taigi, pone Putinai, arba paliekate Ukrainą, arba paliekate G-8, kurio susitikimas, kaip bebūtų ironiška, turi įvykti Sočyje“.

F. Hollande'as, A. Merkel, B. Obama galėtų Krymo – ir neduok, Dieve – Donecko užgrobėjui pasakyti, kad jis nebus laukiamas, kai po kelių mėnesių Prancūzijoje bus švenčiamos septyniasdešimtosios išvadavimo, kariuomenės išlaipinimo Normandijoje metinės. V. Putinas yra stiprus tik todėl, kad mes esame silpni. V. Putinas juda pirmyn tik todėl, kad mes bijome.

O Europos lyderiai priklausytų vienai vienintelei frakcijai, tokios drąsos frakcijai, kokią pademonstravo Maidano žmonės? Ar tai tiesa, kad jūs nebijote, o mes apimti siaubo? Kad jūs stojote prieš naująjį carą, o mes prieš jį net neamtelėjome?

Tai – absurdas. Tai neįmanoma. Būtent tai pasakysiu savo šalies politikams, kai tik ten grįšiu. „No pasaran!“ (isp. nepraeisite, red.), šaukė ispanų respublikonai 1936 metais. „No pasaran!“, šaukėte jūs V. Janukovyčiaus baisiesiems „Berkut“ daliniams, kai jie atsuko į jus savo ginklus. „No pasaran!“, šiandien turi sušukti Europa Vladimiro Putino kariaunai.

Tegyvuoja viena, nedaloma ir laisva Ukraina! Tegyvuoja Prancūzija, tegyvuoja Europa, tegyvuoja Ukraina Europoje!“

Apie filosofą

Bernardas-Henri Lévy (g. 1948 m. Alžyre) – prancūzų filosofas, Naujųjų filosofų grupės atstovas. Daugiausia tyrinėja socialinės filosofijos problemas. Teigia, kad visuomeniniam gyvenimui būdinga nuolat didėjanti valdžios patologija.

Filosofas kilęs iš pasiturinčios žydų šeimos, kuri netrukus po jo gimimo persikėlė gyventi į Paryžių. B. H. Levy čia baigė filosofijos studijas, po kurių pradėjo dirbti žurnalistu. Jis nuolat domėjosi konfliktais pasaulyje, dar 1971 m. dirbo karo korespondentu Bangladeše.

Rašytojas nuolat buvo matomas ir darė įtaką politikams - jis buvo prezidento François Mitterrando rėmėjas, kurį laiką palaikė ir Nicolas Sarkozy, tačiau prieš pat prezidento rinkimus nuo jo nusisuko.

Aktyvų visuomenininką nuolat domino karščiausi taškai - konflikto zonos. 1992 -1995 m. Bosnijos kare jis aktyviai rėmė Bosnijos ir Hercegovinos nepriklausomybės siekius. Būdamas žydas jis siekė atkreipti pasaulio dėmesį, kad serbai vykdo bosnių genocidą - kartoja Holokausto baisybes. Pernai už tai jis buvo apdovanotas - paskelbtas Sarajevo garbės piliečiu. Jis taip pat aktyviai protestavo dėl nepakankamo dėmesio armėnų genocidui.

Jis taip pat aktyviai rėmė Čečėnijos nepriklausomybės siekius. B. H. Levy palaikė ir Gruziją kare su Rusija, jis gynė tuometinį prezidentą Michailą Saakašvili, tuo užsitraukdamas kai kurių politikų nemalonę ir kritiką. Dabar filosofas aktyviai domisi įvykiais Ukrainoje ir kaip visada - nevynioja žodžių į vatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2013)