Jis nugabentas į ligoninę.

„Aktuality“ skelbia, kad R. Fico turi tris šautines žaizdas – dvi ant rankos ir vieną pilvo srityje.

R. Fico partijos narys „The Guardian“ patvirtino, kad Slovakijos premjerui atliekama operacija. Pasak Slovakijos žiniasklaidos, R. Fico yra sunkios būklės. Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad jo būklė pavojinga gyvybei. Tokia informacija buvo paskelbta R. Fico puslapyje feisbuke.

Įraše sakoma, kad į premjerą buvo šauta „daug kartų“.

„Jis šiuo metu sraigtasparniu vežamas į Banska Bistricą, būklė kelia pavojų gyvybei“, – sakoma vyriausybės pranešime, išpuolis vadinamas „pasikėsinimu nužudyti“.

„The Guardian“ skelbia, kad į ligoninę politikas atgabentas sąmoningas.

R. Fico buvo pašautas po išvažiuojamojo vyriausybės posėdžio Handlovoje, ji yra apie 180 km į šiaurės rytus nuo sostinės Bratislavos.

Į R. Fico paleisti keli šūviai. Pareigūnai iš karto sulaikė užpuoliką.

Skirtingų šaltinių duomenimis, Slovakijos premjeras galėjo būti sužeistas į pilvą, krūtinę, ranką.

Leidinys „Aktuality“ rašo, kad R. Fico buvo pašautas, kai ėjo prie nedidelės grupės žmonių.

Liudytoja svetainei „Dennik N“ pasakojo, kad išgirdo tris ar keturis šūvius, matė, kaip politikas nukrito ant žemės, taip pat jo žaizdas. Iš pradžių jo apsauginiai įsodino premjerą į automobilį, o vėliau, pasak žiniasklaidos, sraigtasparniu buvo nugabentas į ligoninę.

Policija evakavo kultūros centrą, kuriame vyko išvažiuojamasis vyriausybės posėdis.

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip sulaikomas užpuolikas.

Pranešama, kad ligoninės, kurioje R. Fico operuojamas, darbuotojai turėjo atiduoti savo mobiliuosius telefonus, kad nebūtų nutekinta informacija visuomenei, sakė „Sky News“ žurnalistas.

Pabrėžiama, kad šiuo metu neskelbiama jokia atnaujinta informacija apie ministro pirmininko būklę.

Slovakijos premjero būklė „nepaprastai sunki“

Slovakijos Vyriausybė trečiadienio vakare surengė spaudos konferenciją dėl išpuolio prieš premjerą Robertą Ficą.

Šalies gynybos ministras Robertas Kalinakas sako, kad R. Fico būklė yra „nepaprastai sunki“ ir jam vis dar atliekama operacija.

Jis sako, kad ministras pirmininkas patyrė „rimtų traumų“ po „keleto šūvių“.

„Būklė tikrai rimta, situacija prasta“, – sakė R. Kalinakas.

Jis dėkojo greitosios pagalbos darbuotojams, padėjusiems R. Fico.

Keliskart pašauto Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico „gyvybei gresia pavojus“, jis vis dar yra operacinėje, trečiadienį pareiškė šalies vidaus reikalų ministras.

„Iš operuojančių gydytojų gavome informacijos, kad ministro pirmininko būklė yra kritinė, jo gyvybei gresia pavojus ir jis vis dar operacinėje“, – žurnalistams ligoninėje, kurioje gydomas R. Fico, sakė Matušas Šutajus Eštokas.

Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico grįžo į valdžią po rinkimų praėjusį rugsėjį.

R. Fico yra ilgiausiai šalies istorijoje premjeru dirbęs politikas – iš viso šias pareigas ėjo daugiau kaip 10 metų.

Prieš tai premjero pareigas jis ėjo 2006–2010 m. ir 2012–2018 m. 1999 m. įkūrė partiją „Kryptis – socialdemokratija“ („Smer“) ir nuo pat įkūrimo jai vadovauja.

Išpuolis sukrėtė Europos lyderius

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova pasmerkė žiaurų išpuolį prieš ministrą pirmininką ir palinkėjo jam pasveikti, skelbia „Reuters“.

Išpuolį prieš R. Fico pasmerkė ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen. „Tokiems smurto aktams nėra vietos mūsų visuomenėje, jie kenkia demokratijai, mūsų brangiausiam bendrajam gėriui. Savo mintimis esu su premjeru R. Fico ir jo šeima“, – socialiniame tinkle X parašė ji.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sako, kad jį sukrėtė išpuolis prieš R. Fico. „Meldžiamės, kad jis greitai pasveiktų“, – rašė V. Orbanas.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas socialiniame tinkle X parašė: „Sukrečiančios naujienos iš Slovakijos. Robertai, šiuo sunkiu metu mintimis esu su tavimi.“

Buvęs Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius palinkėjo premjerui kuo greičiau pasveikti. „Robertas Fico – mano ilgametis politinis varžovas. Tokia yra politika. Tačiau kaip žmogus linkiu jam kuo greičiau pasveikti ir griežtai smerkiu bet kokį smurtą. Politikoje kumščiai ir kulkos nieko neišspręs. Prašau, būkime žmonėmis“, – sakė jis, reaguodamas į išpuolį.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala pareiškė, kad „žinia apie pasikėsinimą į Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico gyvybę šokiruoja“. „Linkiu premjerui kuo greičiau pasveikti. Smurtas negali būti toleruojamas ir jam nėra vietos visuomenėje“, – socialiniuose tinkluose parašė jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas kaip „siaubingą smurto aktą“ pasmerkė trečiadienį įvykusį šaudymo incidentą, per kurį Slovakijos ministras pirmininkas R. Fico patyrė gyvybei pavojingų sužalojimų.

J. Bidenas pareiškė, kad kartu su pirmąja ponia Jill Biden meldžiasi, kad ministras pirmininkas greit pasveiktų, „mintimis esame su jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė „šiandien prieš Slovakijos ministrą pirmininką įvykdytą šokiruojantį išpuolį“, trečiadienį pranešė jo biuras.

A. Guterreso „mintys šią sunkią akimirką yra su ministru pirmininku ir jo artimaisiais“, sakė atstovas Farhanas Haqas.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „siaubingu nusikaltimu“ pavadino šaudymą į Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico ir sakė, jog tikisi, kad R. Fico greitai pasveiks.

„Žinau, kad Robertas Fico yra drąsus ir stiprios dvasios žmogus. Labai tikiuosi, kad šios savybės padės jam atlaikyti sunkią situaciją“, – sakoma Kremliaus paskelbtame V. Putino pareiškime.

Būsimasis Slovakijos prezidentas perspėjo dėl „grėsmės demokratijai“

Išrinktasis Slovakijos prezidentas Peteris Pellegrini pasmerkė išpuolį prieš ministrą pirmininką Robertą Fico kaip „precedento neturinčią grėsmę Slovakijos demokratijai“.

„Jei politines nuomones reiškiame ginklais viešose aikštėse, o ne balsavimo apylinkėse, keliame pavojų viskam, ką kartu sukūrėme per 31-erius Slovakijos nepriklausomybės metus“, – trečiadienį perspėjo socialdemokratų politikas.

P. Pellegrini atšaukė kelionę į užsienį. Jis laikomas artimu R. Fico sąjungininku, nors prieš ketverius metus įkūrė savo partiją „Hlas“, atsiskyrusią nuo R. Fico kairiųjų populistų „Smer“.

Balandį P. Pellegrin laimėjo prezidento rinkimus ir birželį pakeis kadenciją baigusią liberalų prezidentę Zuzaną Čaputovą. Slovakijos Respublika įgijo nepriklausomybę 1993 m., taikiai padalinus Čekoslovakiją.

Po pasikėsinimo į R. Fico gyvybę Slovakijos parlamentas sugriežtins saugumo priemones

Dėl pasikėsinimo į Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico gyvybę šalies Nacionalinė Taryba (parlamentas) sugriežtins saugumo priemones ir sustiprins deputatų apsaugą.

Tai sakoma Slovakijos parlamento vicepirmininko Peterio Žigos pareiškime, kurį cituoja portalas „eurointegration“.

Pasak P. Žigos, Nacionalinės Tarybos administruojamų objektų apsauga bus „gerokai sustiprinta“ neribotam laikui. Taip pat bus uždrausta lankytis Slovakijos parlamento pastate.

„Tuo pačiu metu imamės priemonių deputatų saugumui užtikrinti, nes kai kurie iš jų reiškia susirūpinimą“, – pranešė Slovakijos parlamento pirmininko pavaduotojas.

Jis taip pat pareiškė, kad Slovakijos Nacionalinė Taryba stabdo savo darbą ir jį atnaujins ne anksčiau kaip kitą antradienį, gegužės 21-ąją.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)