„Slovakijos policija tiria vieną išpuolio versiją, įtariamasis kaltinamas tyčiniu pasikėsinimu nužudyti“, – žurnalistams sakė M. Šutajus Eštokas ir pridūrė, kad išpuolis buvo „politiškai motyvuotas“.

Slovakijos žiniasklaida jau anksiau nustatė, kad į šalies ministrą pirmininką Robertą Fico šovė 71 metų Jurajus Cintula – savamokslis rašytojas, anksčiau dirbęs apsaugininku ir, kaip įtariama, susijęs su prorusiška organizacija „Slovenski branci“.

Pasak dienraščio „Dennik N“, įtariamasis užpuolikas yra savamokslis rašytojas, kilęs iš nedidelio vakarinio Levicės miestelio, ir vienas iš literatūrinio klubo „Vaivorykštė“ įkūrėjų.

Vengrijos tiriamosios žurnalistikos žurnalistas Szabolcsas Panyi aptiko „Facebook“ įrašus, rodančius, kad J. Cintula simpatizavo ir rėmė prorusišką sukarintą grupuotę „Slovenski Branci“, garsėjančią savo ryšiais su Kremliumi, rašo „Euronews“.

„Slovenski Branci“ buvo kaltinama bandymais visoje Slovakijoje verbuoti jaunus vyrus į savo sukarintą organizaciją. 2016 metų sausio mėnesį paskelbtame įraše J. Cintula matomas sakantis kalbą šalia kamufliažiniais drabužiais vilkinčių grupės narių.

Šalimais paskelbtame tekste, kuris priskiriamas J. Cintulai, jis skleidžia ekstremistines pažiūras ir išreiškia paramą sukarintoms organizacijoms, kurioms, anot jo, turėtų būti leista ginti „gyventojus, šalį, tradicijas ir kultūrą“ nuo migrantų, atvykstančių ne iš Europos.

Televizijos stotis „Markiza“ netrukus po įtariamojo sulaikymo parodė trumpą vaizdo įrašą, kuriame matyti J. Cintula. Vaizdo įraše jis sako: „Nepritariu vyriausybės politikai. Kodėl taikomasi į žiniasklaidą? Kodėl puolama RTVS? Kodėl Mazakas buvo atleistas iš pareigų?“

Anot minėto literatūros klubo „Facebook“ paskyros, J. Cintula yra sukūręs tris poezijos rinkinius ir išleidęs du romanus: „Pasiaukojimo žinia“ (2010 m.) ir „Efata“ (2015 m.). Pastarajame romane jis atvirai užsipuola Slovakijos romų bendruomenę, kritikuoja valstybę ir kaltina romus piktnaudžiaujant socialinėmis garantijomis.

Slovakijos rašytojų asociacija (SSS) J. Cintulą į savo gretas yra priėmusi nuo 2015 metų, tačiau po jo surengto išpuolio bandė nuo jo atsiriboti. „Reiškiame pasipiktinimą tokiu brutaliu veiksmu, kuris neturi analogų Slovakijos istorijoje“, – rašė ji savo pareiškime.

Pranešama, kad J. Cintula turėjo leidimą šaunamajam ginklui ir anksčiau dirbo apsaugininku privačioje apsaugos bendrovėje. Dirbant šį darbą, viename prekybos centre jis pats buvo tapę vienos atakos taikiniu.

Per išpuolį pašauto Slovakijos ministro pirmininko R. Fico būklė po operacijos yra „stabili“, tačiau išlieka „labai rimta“. ketvirtadienį pranešė vicepremjeras Robertas Kaliňákas ir F. D. Roosevelto ligoninės Banska Bistricoje atstovas. Pasak ligoninės direktorės Miriam Lapuníkovos, premjerą penkias valandas operavo dvi medikų komandos – „pacientui nustatytos kelios šautinės žaizdos“.

Praėjus dienai po pasikėsinimo į Slovakijos premjero Roberto Fico gyvybę, šalies prezidentė Zuzana Čaputova ketvirtadienį paragino nutraukti „užburtą neapykantos ratą“ Slovakijoje.

„Išeikime iš užburto neapykantos ir abipusių kaltinimų rato. Tai, kas įvyko vakar, buvo pavienis veiksmas, tačiau įtempta neapykantos atmosfera yra mūsų bendro darbo rezultatas“, – pareiškime sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)