Įtampa regione dar padidėjo Irane nukovus „Hamas“ politinį lyderį Ismailį Haniyeh ir vieną iš įtakingiausių Libano teroristinės grupės „Hezbollah“ vadų.

Pentagonas skelbia, kad didinama raketinės gynybos parengtis ir pridūrė, jog JAV ryžtas ginti Izraelį yra „geležinis“. Irano lyderis ajatola Khamenei Izraeliui pažadėjo „žiaurią bausmę“ už I. Hanieyh mirtį.

Ismailas Haniyeh

Pentagono išplatintame pareiškime akcentuojama, kad papildomas dislokavimas „pagerins JAV apsaugą, padidins paramą Izraelio gynybai ir padės užtikrinti, kad Jungtinės Valstijos prireikus bus pasirengusios reaguoti į įvairias nenumatytas aplinkybes“. Patikslinama, kad regione bus papildomai dislokuota ir balistinių raketų gynybą galinčių užtikrinti laivų.

Prieš balandžio 13 dieną Irano surengtą dronų ir raketų ataką Izraelyje Jungtinės Valstijos taip pat stiprino savo pajėgas regione. Tada Izraeliui ir jo sąjungininkams pavyko neutralizuoti beveik 300 raketų bei bepiločių.

Izraelis konkrečiai apie ataką, pražudžiusią I. Haniyeh, neužsimena, bet šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sakė, kad pastarosiomis dienomis Izraelis savo priešams sudavė ne vieną „triuškinantį smūgį“. Jis pripažįsta, kad Izraelio „laukia sunkios dienos, nes grasinimai girdimi iš visų pusių, tačiau esame pasirengę bet kokiam scenarijui“.

Benjaminas Netanyahu

Kiek anksčiau Pentagono atstovė Sabrina Singh sakė, jog Jungtinės Valstijos nemano, jog eskalacija yra neišvengiama: „Manau, kad duodame labai aiškiai suprasti, jog tikrai nenorime matyti dar didesnės įtampos, tikime, kad yra išeitis – tai paliaubų susitarimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją