Kaip rašo BBC, nedidelis lėktuvas, kurį pilotavo pats W. Andersas, sudužo jūroje prie Vašingtono valstijos krantų. W. Andersui buvo 90 metų.

Astronauto žūtį CNN patvirtino jo sūnus Gregoras. Vėliau JAV pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad po kelias valandas trukusių paieškų narai ištraukė piloto kūną, skelbia CNN.

„Šeima yra sugniuždyta. Jis buvo puikus pilotas. Mums jo labai trūks“, – rašoma šeimos pareiškime.

W. Andersas, kuris buvo „Apollo 8“ misijos Mėnulio modulio pilotas, buvo padaręs kultinę nuotrauką „Earthrise“ („Žemės patekėjimas“) – vieną įsimintiniausių ir labiausiai įkvepiančių Žemės kadrų iš kosmoso.

Nuotraukoje, kuri buvo padaryta Kalėdų išvakarėse per 1968 metų misiją, pirmąjį skrydį į Mėnulį su žmonių įgula, matyti virš bekraščio Mėnulio paviršiaus kylanti Žemė.

Kalbėdamas apie šį momentą pats W. Andersas yra sakęs: „Mes atskridome visą šį kelią tyrinėti Mėnulio, ir svarbiausias dalykas, kurį atradome, buvo Žemė“.

JAV Nacionalinė transporto saugumo taryba (NTSB) nurodė, kad 90 metų pilotas skrido lėktuvu „Beechcraft A A 45“, kuris dar žinomas kaip T-34. Agentūros duomenimis, lėktuvas sudužo maždaug už 25 m nuo Džonso salos pakrantės.

W. Andersas taip pat buvo atsarginis „Apollo 11“ misijos pilotas – tai buvo misija, kurios metu 1969 metų liepos 24 dieną amerikiečių astronautai pirmą kartą nusileido Mėnulyje.

1969 metais W. Andersas pasitraukė iš kosmoso programos ir kelis dešimtmečius daugiausia dirbo aviacijos ir kosmoso pramonėje. 8-ajame dešimtmetyje jis taip pat metus laiko ėjo JAV ambasadoriaus Norvegijoje pareigas.