J. Bidenas atsiprašė pranešdamas apie naują pagalbos Ukrainai paketą, penktadienį Paryžiuje susitikęs su V. Zelenskiu.

„Jūs nenusilenkėte, nė kiek nenusileidote ir toliau kovojate. Tai nuostabu, tiesiog nuostabu, ir mes nuo jūsų nenusigręšime, – pareiškė JAV vadovas. – Atsiprašau už tas savaites, kai nebuvo aišku, kas nutiks, kalbant apie finansavimą, nes turėjome sunkumų priimant įstatymo projektą, kuriam nepritarė kai kurie labai konservatyvūs politikai, tačiau galiausiai mums pavyko.“

JAV prezidentas pasinaudojo proga ir informavo apie naują finansinės pagalbos paketą. Taip pat jis paminėjo papildomas lėšas, pasiekusias Ukrainą nuo balandžio mėnesio, kai pasirašė minėtąjį įstatymo projektą.

„Nuo tada, įskaitant šiandien, pranešiau apie šešis ženklius finansinius paketus – šiandien pasirašysiu dokumentus dėl papildomo paketo, kurio vertė 225 mln. JAV dolerių (206,5 mln. eurų), skyrimo. Šios lėšos padės jums rekonstruoti energetinę sistemą“, – kalbėjo J. Bidenas.

Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas susitiko Paryžiuje

V. Zelenskis ketvirtadienį atvyko į Prancūziją, kur dalyvavo iškilmėse, skirtose sąjungininkių išsilaipinimo Normandijoje 80-osioms metinėms paminėti.

Vakare Ukrainos prezidentą Eliziejaus rūmuose priims prezidentas Emmanuelis Macronas.

Zelenskis Paryžiuje: Europa nebėra taikos žemynas

Penktadienį V. Zelenskis sakė Prancūzijos parlamentui, kad Europa yra kariaujantis žemynas, o Rusijos agresija nesustos prie jo šalies sienų.

„Gyvename laikais, kai Europa, deja, nebėra taikos žemynas“, – penktadienio rytą kreipdamasis į Prancūzijos įstatymų leidėjus sakė V. Zelenskis.

„Ir vėl naikinami Europos miestai, deginami kaimai“, – teigė jis, kalbėdamas apie Rusijos vykdomą Ukrainos bombardavimą. Ukrainos lyderis taip pat pasmerkė tai, kad okupuotose teritorijose grobiami Ukrainos vaikai.

„Dabar visa tai nukreipta prieš Ukrainą. Tačiau rytoj tai gali būti nukreipta prieš kitas šalis, mes jau aiškiai matome agresijos kryptį – Baltijos šalys, Lenkija, Balkanai“, – dėstė prezidentas.

„Rusijos režimas nemato jokių ribų ir nebepakanka net Europos“, – pažymėjo V. Zelenskis, atkreipdamas dėmesį į Rusijos karinius veiksmus Sirijoje ir didėjantį Maskvos pėdsaką Afrikos Sahelio regione.

Volodymyras Zelenskis Prancūzijos parlamente

V. Zelenskis nurodė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat bando susilpninti kai kurias šalis pasitelkdamas netinkamą aprūpinimą maistu ir energija. Jis sakė, kad pasaulis pernelyg bijo duoti stiprų atsaką V. Putinui.

V. Zelenskis savo kalboje Prancūzijos parlamente Paryžiuje Ukrainos gynybinę kovą su rusų okupantais palygino su sąjungininkų kova prieš nacius Antrajame pasauliniame kare. „Ši kova dėl Ukrainos dabar taip pat turi egzistencinę reikšmę Europai“, – sakė jis.

V. Zelenskis padėkojo Prancūzijai už pažadą perduoti jo šaliai „Mirage“ naikintuvų. „Ukrainos pilotų valdomi jūsų koviniai lėktuvai, jūsų nuostabūs naikintuvai, įrodys, kad Europa yra stipresnė, kad Europa yra stipresnė už blogį, kuris drįso jai grasinti“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Rusija yra „bendras priešas“, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kuria „Anti-Europą“, pažymėjo jis, pridurdamas: „Kartu su jumis neturime teisės pralaimėti.“ V. Zelenskis dar kartą atmetė svarstymus dėl karo įšaldymo palei dabartinę fronto liniją. Kartu jis kreipėsi į parlamentarus, ragindamas nemažinti paramos jo šaliai. V. Zelenskio kalbą keliskart pertraukė plojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)