Džemperis su baltai užrašytu žodžiu KAITSETAHE Ukrainos lyderiui buvo įteiktas prieš pat jo kreipimąsi į parlamentarus. Sakydamas kalbą V. Zelenksis nepamiršo paaiškinti, ką reiškia šis žodis.

„Kai šiandien ėjau pas jus į parlamentą, ponia ministrė pirmininkė padovanojo man šį džemperį. Ji man pasakė, kad žodžio „kaitsetahe“ prasmė suvienijo daugelį estų. Jis reiškia tai, kas įsispaudę ir daugelio ukrainiečių širdyse. „Kaitsetahe“ – tai „valia gintis“, – paaiškino V. Zelenskis.

K. Kallas padovanoto džemperio spalva yra iš tų, kurios vadinamos militaristinėmis. Tokia spalva buvo parinkta neatsitiktinai: nuo plataus masto karo pradžios, kitokio stiliaus rūbų V. Zelenskis beveik nenešioja. Vilkintį panašaus stiliaus drabužius V. Zelenskį galima pamatyti išties dažnai. Paprastai ant jų puikuojasi Ukrainos herbas, vėliava ar koks lakoniškas užrašas.

Volodymyras Zelenskis ir Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas

Trečiadienį Lietuvoje lankęsis Ukrainos prezidentas V. Zelenskis ketvirtadienį atvyko į Estijos sostinę Taliną.

„Man didelė garbė Taline pasveikinti gerus draugus ir sąjungininkus Volodymyrą Zelenskį ir [užsienio reikalų ministrą] Dmytro Kulebą. Siunčiame Ukrainai stiprią žinią ir patvirtinimą, kad Estija tvirtai stovi jų pusėje ir kartu mes laimėsime šį karą“, – socialiniame tinkle X rašė Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna.

Viešėdamas Estijoje V. Zelenskis perspėjo, kad bet kokios „pertraukos“ Ukrainai besiginant nuo rusų invazijos tik padėtų Maskvai persiginkluoti ir „mus sutriuškinti“.

„Duokite Rusijos Federacijai 2–3 metus ir ji mus paprasčiausiai sutriuškins. Negalime taip rizikuoti... Jokių pertraukų Rusijos naudai nebus“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Per bendrą spaudos konferenciją su Estijos premjere K. Kallas, jo taip pat buvo paklausta apie galimybę grąžinti ukrainiečius vyrus iš užsienio, pranešė „Ukrinform“.

Volodymyras Zelenskis Estijoje

V. Zelenskis pareiškė, jog kalbant apie šaukiamojo amžiaus Ukrainos piliečių grįžimą iš užsienio tai nebūtinai reiškia, kad jie būtų pašaukti į kariuomenę, tačiau svarbu, kad jie dirbtų ir mokėtų mokesčius Ukrainoje ir tokiu būdu paremtų šalies kariuomenę.

„Karo pradžioje iš Ukrainos išvyko įvairūs žmonės: įvairaus amžiaus moterys ir vyrai, taip pat vaikai. Ir tai suprantama, nes karui prasidėjus niekas nežinojo, kas bus rytoj, visi stengėsi pabėgti. Atvėrėme sienas į bet kurią šalį. Mūsų vyrai kariauja jau dvejus metus ir atgavo 50 proc. priešo užgrobtų teritorijų. Tačiau buvo ir vis dar yra žmonių, kurie išvyko nelegaliai. Todėl tai klausimas šiems žmonėms, šaukiamojo amžiaus vyrams. Nes jie turėtų padėti Ukrainai ir turėtų būti Ukrainoje“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak Ukrainos lyderio, kalbama ne tik apie kovą priešakinėse linijose, bet ir apie būtinybę padėti Ukrainai dirbant šalyje ir mokant mokesčius, kurie remia tautos kariuomenę.

„Jei esi Ukrainoje, bet nesi fronte, o dirbi ir moki mokesčius, tuomet taip pat gini šalį. Ir tai labai svarbu. Bet jei esi užsienyje ir esi šaukiamojo amžiaus, bet nesi fronte ir nemoki mokesčių, o esi išvykęs nelegaliai, tuomet tai problema“, – sakė prezidentas.

Jis pridūrė, jog pozicija yra aiški: jei norime išsaugoti Ukrainą ir Europą, turime padėti Ukrainai būdami tais piliečiais, kurie yra fronte arba dirba, „tokios yra gyvenimo taisyklės“.

Gruodžio pabaigoje Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas interviu Vokietijos žiniasklaidai pareiškė, kad Ukrainos vyriausybė norėtų, jog visi šaukiamojo amžiaus Ukrainos piliečiai, šiuo metu esantys užsienyje, prisistatytų į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų šauktinių punktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)