Šis susitarimas, kuris buvo pasirašytas tuo metu, kai abi šalis siejo šiltesni ryšiai, jau buvo iš esmės negaliojantis, nes Seulas pernai iš dalies jį sustabdė, kad išreikštų protestą dėl to, jog Šiaurės Korėja į orbitą iškėlė žvalgybinį palydovą. Vėliau Pchenjanas pareiškė, kad visiškai jo nebesilaikys.

Tačiau Seulo saugumo pareigūnai pažymėjo, kad net ir tik kai kurių susitarimo dalių laikymasis trukdo gintis nuo Šiaurės Korėjos provokacijų, kurios, be kita ko, apima beveik tūkstančio balionų su šiukšlėmis, įskaitant cigarečių nuorūkas ir ekskrementus, pasiuntimą per sieną praėjusią savaitę.

Prezidentas Yoon Suk Yeolas „ką tik patvirtino pasiūlymą sustabdyti „Rugsėjo 19-osios karinį susitarimą“, kuriam jau buvo pritaręs Ministrų kabinetas, pareiškime nurodė jo biuras.

Prezidento pritarimas reiškia, kad susitarimas stabdomas iš karto.

Tai leis Pietų Korėjai atnaujinti gyvosios ugnies pratybas ir per garsiakalbius skleidžiamos propagandos kampanijas prie sienos su Šiaurės Korėja.

Pietų Korėja pasitelkia garsiakalbių kampanijas, laikomas psichologinio karo taktika, kurios šaknys siekia 1950-1953 m. Korėjos karą, kaip priemonę, skirtą atsakyti į Šiaurės Korėjos provokacijas.

Pavyzdžiui, Seulas paskutinį kartą jas pasitelkė 2016 m., po to, kai Pchenjanas atliko savo ketvirtąjį branduolinį bandymą, ir atšaukė likus kelioms dienoms iki istorinio 2018 m. abiejų šalių viršūnių susitikimo, kuriame ir buvo pasirašytas įtampai mažinti skirtas karinis susitarimas.

Vykdydama garsiakalbių kampanijas, Pietų Korėja naudoja didžiulius garsiakalbius, per kuriuos transliuoja viską nuo populiariosios Korėjos muzikos (K-pop) iki prieš režimą nukreiptos propagandos. Šios transliacijos piktina Pchenjaną, kuris yra pagrasinęs smogti artilerijos smūgius garsiakalbiams, jei jie nebus išjungti.

Šiaurės Korėja tvirtino, kad balionų su šiukšlėmis kampanija yra atpildas už Pietų Korėjos aktyvistų iniciatyva siunčiamus propagandinius lankstinukus, nukreiptus prieš Kim Jong Uno režimą.

Prieš Pchenjaną nusiteikusi Pietų Korėjos grupė pirmadienį atskleidė, kad gegužės 10 d. balionais į Šiaurės Korėją pasiuntė apie 2 000 USB laikmenų su Pietų Korėjos dainomis ir serialais.

Atsiskyrusi šalis itin jautriai vertina galimybę, kad jos žmonės gali gauti prieigą prie klestinčios Pietų Korėjos populiariosios kultūros.

Remiantis Jungtinių Tautų ataskaita, 2020 m. Pchenjanas priėmė įstatymą, leidžiantį bausti įkalinimu iki gyvos galvos ar netgi mirties bausme už disponavimą dideliu Pietų Korėjos turinio kiekiu ar jo platinimą.

Seulas taip pat teigė, kad Pchenjanas praėjusią savaitę kelias dienas bandė trikdyti GPS signalus.

Šiaurės Korėja sekmadienį atšaukė bombardavimo balionais kampaniją, sakydama, kad tai buvo veiksminga atsakomoji priemonė, tačiau perspėjo, jog, prireikus, gali būti paleista ir daugiau balionų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją