Pirmąją Naujųjų metų dieną buvo paskelbtas anksčiau įrašytas prezidento pareiškimas, kuriame jis pabrėžia, kad, norint apsaugoti šalies žmones nuo šaunamųjų ginklų keliamo pavojus, dar reikia nuveikti labai daug.

„Mano pažadas Naujiesiems metams – visomis išgalėmis stengtis užbaigti mūsų neužbaigtus darbus. Vienas iš tokių darbų ypatingai svarbus: turiu omenyje ginkluotų nusikaltimų epidemijos suvaldymą“, – teigia JAV prezidentas.

Šiuo metu Baltieji rūmai kaip tik svarsto naujas priemones, skirtas sumažinti ginkluotų nusikaltimų aukų skaičių. Tarp jų, griežtesni reikalavimai pranešti pametus ar kitaip netekus šaunamojo ginklo bei sprendimas iš smulkesnių šaunamųjų ginklų pardavėjų reikalauti specializuotų leidimų.

Be to, kreipimesi B. Obama paragino šalies žmones prieštarauti tokioms organizacijoms kaip „National Rifle Assocation“, su kuriomis nesutaria nuo pat kadencijos pradžios.

„Šaunamųjų ginklų lobistai kalba garsiai, jie puikiai organizuoti ir visomis išgalėmis kovoja už tai, kad kiekvienas norintis turėtų šaunamąjį ginklą. Dėl šios priežasties mes privalome taip pat ryžtingai ir aistringai ginti savo vaikus“, – kalba B. Obama.

„Praeitą mėnesį minėjome trečiąsias šaudynių Niutaune metines. Galvoju apie savo bičiulę Gabby Giffords, kuri jau penkti metai nepasveiksta po tragedijos Tusone. Žmonės iš visos Amerikos, kurie per tokias šaudynes nekentėjo patys ar neteko artimųjų, tokias liūdnas sukaktis mini kiekvieną dieną.

Kongresas nė piršto nepajudino, kad kitas šeimas tokia tragiška lemtis aplenktų“, – teigia B. Obama.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad abiejų partijų parengtam įstatymo projektui, kuriame numatytas reikalavimas nuodugniai patikrinti visus, norinčius įsigyti šaunamąjį ginklą, užstrigo Senate, kurį prie sienos prirėmė šaunamųjų ginklų lobistai. Siūlomoms priemonėms pritarė maždaug 90 proc. amerikiečių.

„Puikiai suprantame, kad visoms tragedijoms kelio neužkirsime, tačiau kodėl nepasistengus užkirsti kelio bent vienai? Jeigu tik Kongresas pajudintų bent pirštą, kad apsaugotų mūsų vaikus?“, – kalbėjo prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)