Lėktuvai liko tarptautinėje oro erdvėje Aliaskos oro gynybos atpažinimo zonoje (ADIZ) ir „nebuvo traktuojami kaip keliantys grėsmę“, nurodoma NORAD pranešime.

JAV ir Kanada, kurios kartu sudaro NORAD, perėmė Rusijos bombonešius TU-95 ir Kinijos lėktuvus H-6. Orlaiviai nebuvo įskridę į JAV ar Kanados suverenią oro erdvę, pranešė NORAD, skelbia CNN.

Bombonešiai H-6, sukurti pagal senesnių sovietinių bombonešių modelį, į Aliaskos oro gynybos atpažinimo erdvę buvo įskridę pirmą kartą, pridūrė gynybos pareigūnas.

Pasak jo, kariniai lėktuvai buvo perimti JAV naikintuvais F-16 bei F-35, taip pat Kanados naikintuvais CF-18. Šioje operacijoje taip pat dalyvavo vienas pagalbinis orlaivis, sakė pareigūnas.

Rusijos orlaiviai, įskrendantys į Aliaskos ADIZ, nėra neįprastas reiškinys. Gegužės mėnesį į Aliaskos oro gynybos atpažinimo erdvę buvo įskridę keturi Rusijos lėktuvai. Tuo metu NORAD teigė, kad tai „vyksta reguliariai“.

Tačiau panašu, kad Kinijos orlaivių pasirodymas šioje erdvėje buvo naujas posūkis. Kovo mėnesį JAV Šiaurės vadavietės viršininkas, generolas Gregory Guillot teigė, kad Kinija stumiasi į šiaurę, Arkties link, todėl jos orlaiviai čia „potencialiai gali pasirodyti dar šiais metais“.

„Pastebėjau, kad kinai turi ketinimų ir trokšta ten veikti, – per Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto posėdį sakė G. Guillot. – Mes matėme juos jūroje. Matėme juos po techninių ar mokslinių tyrimų priedanga, tačiau manome, kad tai tikrai yra daugialypė misija, bandant įtraukti ir kariuomenę. Taigi manau, kad jų oro veiklą Aliaskai priklausančioje Arkties dalyje potencialiai pamatysime dar šiais metais.“

„Man tai kelia didelį susirūpinimą“, – pažymėjo jis.

Kinija laiko save „netoli Arkties“ esančia valstybe ir stengiasi išplėsti savo veiksmus tolimojoje šiaurėje – tam ji pasitelkia ir bendradarbiavimą su Rusija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją