Kaip teigiama CNN redakcijai atsiųstame Bolivijos vyriausybės pranešime, kariuomenės pareigūnai gegužės mėnesį surengė pirmuosius susitikimus, kuriuose buvo planuojamas trečiadienį įvykęs bandymas įvykdyti perversmą. Jo metu ginkluotosios pajėgos turėjo būti sutelktos į pagrindinę sostinės aikštę ir „jėga“ perimti valdžią.

Pranešime teigiama, kad susitikimams vadovavo buvęs kariuomenės vadas generolas Juanas Jose Zuniga ir buvęs karinio jūrų laivyno vadas generolas Juanas Arnezas, o J. J. Zunigos asmeninis patarėjas civilis tariamai kūrė perversmo „strategiją“.

be to skelbiama, kad visi trys vyrai yra tarp 17 asmenų, iki šiol suimtų dėl trečiadienio įvykių – dauguma jų kariškiai. Tarp kitų suimtų aukštų pareigūnų yra karinės žvalgybos vadovas Julio Buitrago.

Bandymas įvykdyti perversmą, kurį pasmerkė Bolivijos vyriausybė ir tarptautiniai lyderiai, įvyko tuo metu, kai Pietų Amerikos šalis, kurioje gyvena apie 12 mln. žmonių, kovoja su ekonomine krize ir politiniu nestabilumu, paskatinusiu masinius gatvių protestus.

Trečiadienį kariniai daliniai, vadovaujami buvusio kariuomenės vado, kuris vos prieš dieną buvo atleistas iš pareigų, užėmė pagrindinę La Paso Murillo aikštę, šarvuočiai taranavo prezidento rūmų duris, o kareiviai bandė įsiveržti į vyriausybės biurus.

Po kelių valandų prezidentas Luisas Arce, kuris paragino visuomenę „organizuotis ir mobilizuotis“ ginant demokratiją, matė, kaip perpildytame rūmų koridoriuje susidūrė su J. J. Zuniga ir įsakė generolui atitraukti savo karius ir pasitraukti.

L. Arce, kuris valdžioje yra nuo 2020 m., vėliau paskelbė pergalę miniai prie Kemado rūmų, kai J. J. Zuniga buvo surakintas antrankiais ir įsodintas į policijos automobilį. Šis teigė veikęs pagal prezidento L. Arce nurodymus, tačiau tokių įrodymų nepateikė. Pastarasis tokius kaltinimus neigia.