Europos Sąjungos Tarybai rotacijos tvarka pirmininkaujanti Vengrija rugpjūčio 28–29 dienomis Budapešte rengia užsienio reikalų viršūnių suvažiavimą, kuris V. Orbanui gali suteikti puikią progą pakoreguoti ES užsienio politikos darbotvarkę, o Vengrijos užsienio reikalų ministrui Peteriui Szijjarto – atsidurti dėmesio centre.

Tačiau po to, kai V. Orbanas sukėlė kliūčių dėl pagalbos Ukrainai ir savarankiškai nuvyko pas Vladimirą Putiną bei Xi Jinpingą taikos vizitų, kurių nesuderino su kitų 26 ES valstybių nacionaliniais lyderiais, daugelis užsienio reikalų ministrų ieškojo būdų, kaip netapti butaforijomis renginiui, kuris, jų nuomone, bus ne kas kita, kaip dar vienas V. Orbano propagandinis šou.

Išeitį rado Josepas Borrellis. ES užsienio politikos vadovas tuo pačiu metu, kai vyks V. Orbano numatytas viršūnių susitikimas, pakvies ministrus į „formalią“ užsienio reikalų tarybą, teigė trys ES diplomatai, tiesiogiai susipažinę su šiuo planu ir dėl jautraus šio žingsnio pobūdžio pageidavę anonimiškumo.

Ši žinia pasigirdo po to, kai Vengrijos pasiuntinys Europos Sąjungoje Balintas Odoras anksčiau šį mėnesį per vieną susitikimą sulaukė griežtos savo kolegų kritikos – prieš jį nepasisakė tik Slovakija. Boikotuodami Vengrijos rengiamą užsienio reikalų viršūnių susitikimą, ministrai tikisi apriboti iš jos plūstantį trolinimą.

„Jei tą pačią dieną vyks formali užsienio reikalų taryba, organizuojama vyriausiojo įgaliotinio [J. Borrellio], ministrai negalės vykti į Budapeštą“, – sakė vienas iš diplomatų.

Kitas šaltinis pridūrė, kad boikotuodami susitikimą Budapešte, kiti užsienio reikalų ministrai nori „aiškiai parodyti, kad Vengrija nekalba visos ES vardu“.

Dar prieš Rusijos karą prieš Ukrainą įtampa tarp ES ir Vengrijos stiprėjo jau daugelį metų. Į valdžią atėjus V. Orbanui, šalis tolo nuo demokratinių normų bei teisinės valstybės principų, taip pat trikdė sklandų ES funkcionavimą, blokuodama įstatymų priėmimą arba finansavimą, kad pasiektų nuolaidų nesusijusiose srityse.

Dauguma ES šalių ministrų yra nusiteikę ignoruoti Vengriją. Pirmajame Vengrijos pirmininkavimo susitikime, kuris vyko Budapešte ir buvo skirtas pramonės politikai aptarti, pasirodė tik septyni kitų šalių ministrai. Į jį taip pat neatvyko nė vienas Komisijos narys.

Boikotuoti užsienio reikalų suvažiavimą, kuris pirmininkaujančiai šaliai taptų itin reikšmingu renginiu ir leistų parodyti save pasaulinėje arenoje, bus dar didesnis smūgis, kuris, kaip tikimasi, prislopins vėją į V. Orbano bures.

Vienas diplomatas juokavo, kad „labai gaila“, bet jo šalis negalės dalyvauti V. Orbano renginyje, jei J. Borrellas rengs alternatyvų susitikimą.

Šis planas jau yra neoficialiai aptartas su keliomis ES šalimis, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją. Trečiadienį J. Borrellio komanda šį planą pristatys visiems 27 ES nuolatiniams atstovams.