Pietryčių Šveicarijoje liūtims sukėlus nuošliaužą, žuvo trys žmonės, informavo Tičino kantono policija. Tuo tarpu viename Sas Grundo viešbutyje pietvakariniame Valė kantone buvo rastas negyvas vyras, kurį, pasak policininkų, greičiausiai netikėtai užklupo staigiai pakilęs potvynio vanduo. Publikacijos „20minuten“ paskelbtuose vaizduose matyti, kad kai kurias miesto dalis padengė storas purvo ir akmenų sluoksnis. Be to, policija pranešė, kad Valė dingo dar vienas vyras.

Prancūzijos šiaurės rytiniame Obo regione šeštadienį žuvo trys į aštuntą ir devintą dešimtį įkopę žmonės, kai virstantis medis prispaudė automobilį, kuriuo jie važiavo, naujienų agentūrą AFP informavo vietos valdžia. Ketvirtas keleivis yra reanimacijoje.

Prancūziją, Šveicariją ir Italiją užgriuvo smarkios audros

Šveicarijos civilinės saugos tarnybos nurodė, kad pietiniame Valė kantone buvo evakuoti keli šimtai žmonių ir buvo uždaryti keliai, kai skirtingose vietose išsiliejo Ronos upė ir jos intakai. Padėtis Valė sekmadienį buvo kontroliuojama, spaudos konferencijoje tvirtino už civilinę saugą atsakingas pareigūnas Fredericas Favre, tačiau jis perspėjo, kad situacija ateinančias kelias dienas išliks trapi.

Avarinės tarnybos aiškinosi, kaip geriausia evakuoti 300 žmonių, atvykusių į futbolo turnyrą kalnų mieste Pečoje, o dar beveik 70 žmonių buvo evakuojami iš poilsio stovyklos Monjo kaime.

Prasti orai sunkino gelbėjimo darbus, anksčiau pažymėjo policija. Keli slėniai pietiniuose Tičino ir Valė kantonuose netoli sienos su Italija buvo nepasiekiami ir atkirsti nuo elektros tinklo.

Italijos šiaurėje taip pat būta potvynių ir purvo nuošliaužų, tačiau apie žuvusius žmones nepranešta. Pjemonto ugniagesiai sekmadienį ryte pranešė, kad įvykdė 80 operacijų, kurių tikslas buvo išgelbėti bėdos ištiktus žmones. Purvo nuošliauža laikinai užblokavo regioninį kelią į Červinjos slidinėjimo kurortą Aostos slėnyje, o patvinusi upė pridarė žalos miesto centre, kur buvo užlietos kelios gatvės.

Nuošliauža taip pat blokavo priegą prie Aostos slėnyje esančio Konjės kaimo, kur šeštadienį per šešias valandas iškrito 90 mm kritulių.

Smarkios liūtys Rytų Čekijoje sukėlė potvynius

Čekijos rytinėje dalyje smarkios liūtys sukėlė potvynį, pirmadienį pranešė pagalbos tarnybos.

Zlyne, pramoniniame mieste, esančiame maždaug už 250 kilometrų į pietryčius nuo Prahos, netoli Slovakijos sienos, buvo daugiau nei 300 iškvietimų, teko panaudoti siurblius rūsiams ir pirmiesiems aukštams nusausinti, taip pat šalinti nuo kelių nuvirtusius medžius.

Sazovicės kaime į vakarus nuo Zlyno vanduo gatvėse pakilo iki 1 metro. Keliolika žmonių teko išvežti iš namų į saugią vietą. Racková kaime, esančiame į šiaurę nuo Zlyno, buvo užlieta daugiau nei 40 pastatų, įskaitant savivaldybės įstaigas ir mokyklą. Šiose vietovėse upeliai virto upėmis. Padaryta žala siekia milijonus eurų.

Mokslininkai sako, kad dėl žmogaus veiklos paskatintos klimato kaitos intensyvėja ekstremalūs oro reiškiniai, tokie kaip potvyniai ir audros.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją