Prognozuojama, kad RN gavo 34,5 procento balsų, palyginti su 28,5–29,1 procento kairiųjų Naujojo liaudies fronto aljansu ir 20,5–21,5 procento E. Macrono centristų stovyklos.

Macronas paragino sukurti „platų“ demokratinį aljansą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį paragino sukurti „platų“ demokratinį aljansą prieš kraštutinius dešiniuosius po to, kai, remiantis vertinimais, Nacionalinio sambūrio partija laimėjo pirmąjį parlamento rinkimų turą.

„Nacionalinio sambūrio akivaizdoje atėjo laikas plačiam, aiškiai demokratiniam ir respublikoniškam aljansui antrajam turui“, – sakoma jo pranešime. Jis taip pat teigė, kad didelis rinkėjų aktyvumas pirmajame ture bylojo apie „šio balsavimo svarbą visiems mūsų tautiečiams ir norą išsiaiškinti politinę situaciją“.

Marine Le Pen partija sieks absoliučios daugumos antrajame parlamento rinkimų ture

Ilgametė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen sakė, kad sekmadienį rinkėjai turi suteikti jai Nacionaliniam sambūriui (RN) absoliučią daugumą antrajame parlamento rinkimų ture, kad partijos vadovas Jordanas Bardella galėtų tapti premjeru.

„Dar nieko nelaimėta, antrasis turas yra lemiamas“, – sakė M. Le Pen rėmėjams po to, kai RN iškovojo pirmąją vietą pirmajame pirmalaikių rinkimų ture. „Mums reikia absoliučios daugumos, kad (prezidentas) Emmanuelis Macronas po aštuonių dienų Jordaną Bardelą paskirtų ministru pirmininku.“