Nors dėl laiko skirtumų kai kurių Prancūzijos teritorijų rinkėjai jau pradėjo balsuoti, žemyninėje Prancūzijoje balso teisę turintys žmonės turės luktelti iki sekmadienio, kad galėtų eiti prie balsadėžių.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po savo partijos nesėkmės Europos Parlamento (EP) rinkimuose ir aiškios dešiniojo sparno „Nacionalinio sambūrio“ (RN) pergalės sušaukė pirmalaikius rinkimus į Prancūzijos parlamento žemuosius rūmus Nacionalinę Asamblėją.

Antrasis ratas vyks liepos 7 d.

Priešrinkiminėse apklausose pirmauja populistinis RN. Antrą vietą užimą kairiųjų judėjimas „Naujasis liaudies frontas“ (NFP), o E. Macrono centristinis „Renesansas“ yra trečias.

577 Prancūzijos rinkimų apygardos į Nacionalinę Asamblėją siunčia po vieną delegatą. Išrenkami tie kandidatai, kurie pirmajame rate surenka daugiau nei 50 proc. balsų, tačiau dauguma šį barjerą įveikia tik per antrą ratą.

Analitikai mano, kad daugiausiai mandatų gaus RN, tačiau sunku numatyti galutinius rezultatus ir lieka neaišku, ar jis užsitikrins absoliučiai daugumai reikalingas 289 vietas.

Prognozuojama, kad „Renesansas“, kuris šiuo metu turi santykinę daugumą Nacionalinėje Asamblėjoje, praras daug vietų, nors E. Macronas išsikėlė tikslą savo daugumą išplėsti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją