Kaip informuoja „Unian“ korespondentas, apie tai pranešė Antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas spaudai Andrejus Lysenka trumpoje spaudos konferencijoje Kijeve.

Jo teigimu, prie Mariupolio šiuo metu vyksta antra per parą karių ataka tankais.

„Ten jau dvi atakos užfiksuotos, bet dabar tęsiasi karinis susirėmimas“, – sakė A. Lysenka ir pabrėžė, kad daugiau informacijos neturi, nes „vyksta kova“.

Jis pridūrė, kad ukrainiečių kariai laiko pozicijas, atgal nepasitraukė nė per žingsnį.

Prie Ukrainos Mariupolio uostamiesčio sutelktos prorusiškos pajėgos toliau atakuoja vyriausybės kariuomenės pozicijas, pirmadienį pranešė Kijevas.

Ukrainos kariuomenės vadas pulkininkas Valentynas Fedičevas sakė, kad nors visoje konflikto zonoje, apskritai, daugelio „atakų intensyvumas sumažėjo“, tačiau nuo sekmadienio kariuomenės pozicijos buvo apšaudytos 27 kartus. Žuvo du ukrainiečių kariai, sužeista 10, informavo jis.

Separatistų kovotojai „neatsisako mėginimų atakuoti mūsų pozicijas Šyrokynės mieste ir Mariupolio rajone“, – kalbėjo V.Fedičevas.

Pasak kitų gynybos pareigūnų, separatistai išminosvaidžių apšaudė netoli Mariupolio esantį Šyrokynės miestelį, akivaizdžiai bandydami išprovokuoti karius atsišaudyti ir taip pažeisti paliaubų susitarimą.

Kaip pranešė Kijevas, Rusija į prie Azovo jūros esantį Mariupolį išsiuntė 20 tankų, kitokių transporto priemonių ir sunkiosios ginkluotės. Ukrainiečių pareigūnai pranešė, kad sekmadienį čia buvo dvi tankų atakos.

Užėmę Mariupolį prorusiški separatistai galėtų sukurti Rusiją su Krymu jungiantį koridorių.

Kiek anksčiau judėjimo „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas socialiniame tinklalapyje „Facebook“ pranešė, kad sudėtingiausia situacija susiklostė Antiteroristinės operacijos (ATO) zonoje Mariupolio kryptimi.

„Priešininkai toliau pervedinėja taktinius išteklius Bezymionnoje rajone. Pastarosiomis paromis užfiksuotas apie 350 žmonių pervedimas, 15 vienetų krovininio transporto, apie 20 vienetų šarvuotosios technikos (įskaitant 6 tankus)“, – rašo D. Tymčukas.

Jo teigimu, šie ištekliai išdėstyti nedidelėje teritorijoje, netoli pajūrio.

D. Tymčuko žiniomis, separatistai toliau telkia pajėgas ir kovinę įrangą Donecke (Petrovskio ir Kuibyševės rajone). Iš Debalcevės rajono ten grįžo daugelis būrių iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos.

Ukrainos karinės pajėgos tvirtina, kad Rusija vis dar padeda separatistams. Pabrėžiama, jog nors ir Minsko susitarimas pasirašytas, Rusija tebeginkluoja kovotojus Donbase. Jų teigimu, vasario 21 dieną 60 karinių transporto priemonių atvažiavo iš Rusijos į Donecko regioną.

Prorusiški separatistai tikino, kad jie tikrai greitai patrauks sunkiąją ginkluotę nuo fronto linijos, tačiau kol kas kovotojai vis dar bando atremti Ukrainos karius. Separatistai tikino, jog ukrainiečiai tęsia apšaudymus.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną iš sukilėlių vadų sakant, kad norint visiškai atitraukti ginkluotę prireiks kelių savaičių.

Sprogdinimo Charkove aukų padaugėjo iki trijų, mirus sužeistam paaugliui

Charkovo ligoninėje pirmadienį mirė 15-metis, kuris ankstesnę dieną buvo sužeistas per sprogdinimą tame šiaurės rytiniame Ukrainos mieste, įvykdytą per Maidano revoliucijos metinių minėjimo eitynes, o šio išpuolio aukų padaugėjo iki trijų, pranešė miesto administracijos spaudos tarnyba.

„Jis mirė šiandien, nors gydytojai dėjo visas pastangas“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ šaltiniai Charkovo taryboje.

Sprogimas netoli Charkovo sporto rūmų driokstelėjo sekmadienį13 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku per demonstraciją, surengtą minint Ukrainos prorusiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą praeitų metų vasarį, po kelis mėnesius Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose vykusių audringų demonstracijų.

Šiuo metu ligoninėse tebegydomi 11 sužeistųjų.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovo pavaduotojas Markianas Lubkivskis sekmadienį sakė, kad po to išpuolio, kuris yra laikomas teroro aktu, buvo sulaikyti keturi įtariamieji, kurie esą buvo apmokyti ir gavę ginklų Rusijoje.

Dėl tos atakos pirmadienį Charkove buvo paskelbtas vienos dienos gedulas.

Vokietijos vyriausybė „labai sunerimusi“

Vokietijos vyriausybė labai nerimauja, kad rytinėje Ukrainoje vis dar nėra visapusių paliaubų, praėjus daugiau nei savaitei nuo oficialaus jų įsigaliojimo pradžios, todėl pirmadienį dar kartą paragino Maskvą panaudoti savo įtaką prorusiškiems separatistams.

„Žvelgiant į situaciją nuo lyderių susitikimo Minske, apskritai, aišku, kad priemonių, dėl kurių buvo susitarta, įgyvendinimas yra nepatenkinamas“, – sakė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

„Lemiamas dalykas – visapusės paliaubos. Vokietijos vyriausybei nerimą kelia tai, kad kol kas nematome nieko panašaus“, – kalbėjo jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas paragino Rusiją paleisti areštuotą ukrainiečių pilotę Nadiją Savičenko, kuri gruodį paskelbė bado streiką ir kurią aplankė vokiečių medikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)