JAV prezidentas Joe Bidenas tris dienas nuo antradienio priima 32 valstybių transatlantinio Aljanso lyderius, įskaitant Australijos, Japonijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Korėjos.

Prieš NATO viršūnių susitikimą, rengiamą Aljansui minint 75-metį, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas per spaudos konferenciją sakė, kad šių šalių įtraukimas „parodo, jog mūsų saugumas nėra regioninis, o pasaulinis“. „Apie tai aiškiai byloja karas Ukrainoje, kai Iranas, Šiaurės Korėja, Kinija remia ir įgalina Rusijos neteisėtą agresiją“, – pirmadienį sakė J. Stoltenbergas, rodo NATO stenograma.

Kinijos užsienio reikalų ministerija užsipuolė gynybos Aljansą, įkurta 1949 m. siekiant garantuoti kolektyvinį saugumą prieš Sovietų Sąjungą.

„Vadinamasis NATO saugumas kuriamas kitų šalių saugumo sąskaita“, NATO „veiksmai užtraukė nepaprastai didelį saugumo pavojų pasauliui ir regionui“, per įprastą spaudos konferenciją Pekine sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

„Kinija griežtai prieštarauja NATO šmeižtams ir išpuoliams prieš Kiniją, norui suversti kaltę kitiems ir tam, kaip NATO naudojasi Kinija, kaip dingstimi, kad pateisintų judėjimą į Rytus, į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, ir kurstytų įtampą regione“, – sakė jis.

Švedija prašo NATO skirti daugiau dėmesio Kinijai, kad būtų galima užsitikrinti JAV paramą

Švedija antradienį paragino NATO skirti daugiau dėmesio Kinijai, kad būtų galima užsitikrinti Jungtinių Valstijų paramą.

Toks raginimas nuskambėjo po to, kai kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas garsiai sukritikavo Aljansą.

Atvykęs į Vašingtoną dalyvauti jubiliejiniame 75-ajame NATO viršūnių susitikime, naujausios Aljanso narės aukščiausias diplomatas pareiškė, kad NATO be JAV būtų „neįsivaizduojama“ ir stokotų patikimumo.

„Jei norite, kad jūsų partneris galvotų apie dalykus, kurie, jūsų manymu, yra problema, turite pademonstruoti įsipareigojimą jų problemoms, o Amerikos žmonėms dėl akivaizdžių priežasčių labiau rūpi ne Rusijos, o Kinijos keliama grėsmė“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas.

Pasak jo, Azija „taip pat turėtų būti pripažinta NATO rūpesčių ir galvos skausmų dalimi“.

Eksprezidentas D. Trumpas, kuris siekia sugrįžti į Baltuosius rūmus, yra ne kartą pavadinęs NATO nesąžininga našta Jungtinėms Valstijoms, o kai kurie jo patarėjai tvirtina, kad Ukraina atitraukia dėmesį nuo didesnių iššūkių, kuriuos kelia Kinija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją