Omikron sukelia lengvesnę ligą negu delta, bet jis išlieka pavojingas virusas, ypač nepasiskiepijusiems“, – per spaudos konferenciją sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Negalime leisti šiam virusui plisti laisvai arba iškelti jam baltą vėliavą, ypač kai aplink dar tiek daug nepasiskiepijusių žmonių“, – nurodė PSO generalinis direktorius.

„Afrikoje daugiau nei 85 proc. žmonių dar negavo nė vienos vakcinos dozės. Negalėsime užbaigti ūmios pandemijos fazės, kol nepanaikinsime šio atotrūkio“, – kalbėjo jis

PSO vadovas norėjo, kad iki 2021 metų rugsėjo visos šalys būtų paskiepijusios 10 proc. savo gyventojų, iki gruodžio – 40 procentų, o iki 2022 metų vidurio – 70 procentų.

Tačiau pasaulyje tebėra 90 šalių, nepasiekusių 40 proc. rodiklio, o 36 jų dar nepriartėjo nė prie 10 procentų lygio, sakė jis.

„Didžioji dauguma“ žmonių, patekusių į ligonines visame pasaulyje, buvo neskiepyti, pridūrė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Nors vakcinos išlieka labai veiksmingos, mažinant sunkių susirgimų COVID-19 arba mirties riziką, jos visiškai neužkerta kelio užkrato platinimui, sakė jis.

„Daugiau užsikrėtimų reiškia daugiau hospitalizacijų, o tai reiškia daugiau mirčių, daugiau nedirbančių žmonių – įskaitant mokytojus ir sveikatos priežiūros darbuotojus – ir didėja pavojus, kad atsiras naujas (viruso) variantas, dar labiau užkrečiamas ir mirtinas nei omikron“, – perspėjo PSO vadovas.

Pasak jo, su COVID-19 susijusių mirčių skaičius pasaulyje stabilizavosi ir siekia maždaug 50 tūkst. per savaitę.

„Mokymasis gyventi su šiuo virusu nereiškia, kad galime arba turėtume susitaikyti su tokiu mirčių skaičiumi“, – sakė jis.

„Dabar ne laikas skelbti, kad tai yra laukiamas virusas“, – pridūrė PSO nepaprastųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)