Apžvalgininkų teigimu, dviejų dienų vizito metu bus tariamasi dėl tolesnio ginklų tiekimo iš Pchenjano – juos Maskva ketina panaudoti savo kare prieš Ukrainą.

Pagrindinė vizito dalis prasideda trečiadienį. Diena prasidės V. Putino ir Kimo susitikimu Kim Il Sungo aikštėje – Pchenjano miesto ir simboliniame centre. Vėliau planuojamos ilgos derybos, iš pradžių pokalbiai akis į akį, vėliau – platesnio masto.

Be kelių bendrų valgymų, programoje taip pat numatyta vainikų padėjimo ceremonija ir bendras apsilankymas koncerte.

Prieš V. Putino nusileidimą vėlyvą vakarą visame Pchenjane ant žibintų stulpų šalia Rusijos vėliavų buvo iškabinti didžiuliai transparantai su besišypsančio Rusijos vadovo nuotrauka ir užrašu „Mes karštai sveikiname prezidentą Putiną!“, matyti Rusijos valstybinės žiniasklaidos nuotraukose.

Tai pirmoji V. Putino kelionė į šią izoliuotą šalį per 24 metus, o neseniai įvykęs Šiaurės ir Pietų Korėjos karių susidūrimas prie bendros šalių sienos išryškino regioninio saugumo įtampas.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo ir dar labiau suartėjo po to, kai 2022 metais, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Vakarai tarptautiniu mastu izoliavo V. Putiną.

JAV ir jų sąjungininkės kaltina Šiaurės Korėją tiekiant Rusijai labai reikalingus ginklus, įskaitant balistines raketas, skirtas naudoti Ukrainoje.

Šiaurės Korėja neigia perdavusi Rusijai karinės įrangos, tačiau prieš kelionę V. Putinas padėkojo Kim Jong Uno vyriausybei už pagalbą karo veiksmams.

„Mes labai vertiname tai, kad KLDR (Šiaurės Korėja) tvirtai remia Ukrainoje vykdomas Rusijos specialiąsias karines operacijas“, – rašė V. Putinas straipsnyje, kurį antradienį paskelbė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

Rusija ir Šiaurės Korėja „dabar aktyviai plėtoja visokeriopą partnerystę“, rašė V. Putinas.

Abiem šalims taikomos JT sankcijos – Pchenjanui nuo 2006 metų dėl uždraustų branduolinių ir balistinių raketų programų, o Maskvai – dėl invazijos į Ukrainą.

V. Putinas gyrė Šiaurės Korėją už tai, kad ji „labai efektyviai gina savo interesus, nepaisydama JAV ekonominio spaudimo, provokacijų, šantažo ir karinių grasinimų, kurie tęsiasi dešimtmečius“.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad Maskva ir Pchenjanas „laikosi bendros linijos ir pozicijos JT“.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad šis vizitas rodo, jog dvišaliai ryšiai „diena iš dienos vis labiau stiprėja“, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra.

Tikimasi, kad abu lyderiai pasinaudos šia kelione, norėdami parodyti stiprėjančius Rusijos ir Šiaurės Korėjos ryšius. Putino patarėjas politikos klausimais Jurijus Ušakovas taip pat pranešė, kad abi šalys gali pasirašyti saugumo partnerystę.

Pats Kremlius skelbia, kad delegacijoje yra gynybos ministras Andrejus Belousovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Rusijos kosmoso agentūros vadovai.

Dar prieš vizitą skelbta, kad vizito tikslas sustiprinti abiejų branduolinius ginklus turinčių šalių gynybinius ryšius.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkės nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo ir suartėjo dar labiau, kai Rusija 2022 m. įsiveržė į Ukrainą, tai paskatino Vakarus tarptautiniu mastu izoliuoti V. Putiną.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir jų sąjungininkės kaltina Šiaurės Korėją tiekiant Rusijai labai reikalingus ginklus, įskaitant balistines raketas, kurias ši naudoja Ukrainoje.

Šiaurės Korėja neigė tiekianti Rusijai karinę įrangą, bet V. Putinas prieš savo kelionę padėkojo Kim Jong Uno vyriausybei už pagalbą jo karui Ukrainoje.