Pasak naujienų agentūros AFP šaltinio Prancūzijos prezidento administracijoje, pokalbis buvo skirtas su Ukrainos krize susijusios įtampos mažinimo perspektyvoms.

Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad toks pokalbis įvyko.

E. Macronas pareiškė V. Putinui, kad „nuoširdus dialogas“ nesuderinamas su įtampos tarp Maskvos ir Vakarų šalių eskalavimu, pranešė Eliziejaus rūmai.

Anot prancūzų prezidentūros, per E. Macrono pokalbį su V. Putinu abudu „išreiškė norą tęsti dialogą“ dėl to, kaip „siekti pažangos įgyvendinant Minsko susitarimus“, skirtus sureguliuoti padėtį neramiame Donbaso regione, taip pat dėl „saugumo sąlygų ir stabilumo Europoje“.

V. Putinas ir E. Macronas pastarąjį kartą kalbėjosi per daug valandų trukusias derybas Maskvoje vasario 7 d. Kitą dieną Prancūzijos lyderis išskrido į Kijevą, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Po susitikimo su juo E. Macronas pareiškė ketinąs vėl pasikalbėti su V. Putinu telefonu.

Šeštadienį V. Putinas dar turėtų kalbėtis su JAV prezidentu Joe Bidenu.

V. Putino ir J. Bideno pokalbis planuojamas vasario 12 d. vakare Maskvos laiku, jis vyks Vašingtono iniciatyva, „prieš paklausimą buvo gautas raštiškas Amerikos atstovų kreipimasis“.

V. Putinas ir J. Bidenas pastarąjį kartą telefonu kalbėjosi praėjusių metų pabaigoje. Prieš tai, gruodžio 7 d., įvyko jų pokalbis vaizdo konferencijos režimu. Pirmasis V. Putino ir J. Bideno kaip valstybių vadovų susitikimas buvo surengtas Ženevoje 2021 metų birželį.

Pastaruoju metu Rusija prie Ukrainos sienos sutelkė dešimtis tūkstančių kareivių, o tai verčia nerimauti, kad Europoje gali prasidėti didelis ginkluotas konfliktas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)