V. Orbano vizitas rengiamas praėjus kelioms dienoms po to, kai jis netikėtai apsilankė Kyjive.

Orbanas atvyko į Maskvą susitikti su Putinu

„Vykdydamas savo taikos misiją, V. Orbanas atvyko į Maskvą“, – nacionalinei naujienų agentūrai MTI pareiškė jo spaudos sekretorius Bertalanas Havasis, pridurdamas, kad Vengrijos lyderis ten susitiks su V. Putinu.

Reaguodama į žinią apie V. Orbano vizitą, Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį perspėjo, kad „pataikavimas nesustabdys V. Putino“.

„Tik vienybė ir ryžtas užtikrins visapusišką, teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje“, – tinkle „X“ parašė ji.

Putinas pareiškė besitikintis, kad V. Orbanas Ukrainos klausimu kalbės Europos vardu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė besitikintis, kad į Maskvą su vizitu atvykęs Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas Ukrainos klausimu kalbės Europos vardu, nes jo šalis rotacijos principu šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai.

„Kiek suprantu, šį kartą jūs atvykote ne tik kaip ilgametis mūsų partneris, bet ir kaip Europos Sąjungos Tarybos pirmininkas“, – prasidedant Maskvoje rengiamam jųdviejų susitikimui nurodė V. Putinas, pridurdamas, kad tikisi, jog V. Orbanas išdėstys „Europos partnerių poziciją“ dėl Ukrainos.

Stoltenbergas: V. Orbanas informavo NATO apie savo kelionę į Maskvą, jis Aljansui neatstovauja

Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas informavo NATO kolegas apie savo kelionę į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, penktadienį pareiškė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„Viktoras Orbanas šiuose susitikimuose, žinoma, neatstovauja NATO. Jis atstovauja savo šaliai“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

Ukraina kritikuoja Orbano vizitą Maskvoje

Ukraina penktadienį sukritikavo Vengrijos premjero V. Orbano vizitą Maskvoje, kurio metu jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarti karą.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai taip pat pažėrė kritikos šiai V. Orbano kelionei, į kurią Vengrijos ministras pirmininkas išvyko praėjus mažiau nei savaitei po to, kai jo šalis perėmė pirmininkavimą blokui. Šis vaidmuo ateinantiems šešiems mėnesiams suteiks Vengrijai galimybę daryti įtaką ES darbotvarkei ir prioritetams.

Prieš kelias dienas V. Orbanas lankėsi Kyjive su netikėtu vizitu.

„Sprendimą vykti į šią kelionę Vengrijos pusė priėmė nesitarus ir nederinus su Ukraina, – pareiškime nurodė Užsienio reikalų ministerija Kyjive. – Mūsų šaliai principas „jokių susitarimų dėl Ukrainos be Ukrainos“ išlieka neliečiamas ir mes raginame visas šalis griežtai jo laikytis.“

Antradienį V. Orbanas, kuris plačiai laikomas labiausiai prorusišku ES lyderiu, lankėsi Kyjive, kur spaudė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį siekti greitų paliaubų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)