11-os minučių trukmės videokreipimesi, paskelbtame socialiniame tinkle „VKontakte“ pirmadienį, sausio 8 d., D. Beričius, apsivilkęs marškinėlius su užrašu „Putino komanda. Liaudies frontas“, skundėsi, kad rusų vadai atsisako serbus aprūpinti pakankamu ginkluotės kiekiu ir gydyti sužeistuosius.

Serbo teigimu, jam teko kartu su „Liaudies frontu“ samdiniams parūpinti mašinų, kvadrokopterių, kareiviškų batų ir vandens.

Tuo tarpu 119-ojo pulko vadai serbų samdinius vadino „čigonais“ ir nesuprato, kodėl jie dalyvauja Rusijos invazijoje į Ukrainą, nurodė D. Beričius, tapęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtiniu 2024 m. kovo mėnesį įvyksiančiuose rinkimuose.

Serbai atsisakė surengti šturmą be ginklų

2023 m. pabaigoje pulko vadai liepė serbams surengti šturmą prieš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas, davę po 2–3 dėtuves šovinių ir įsakę „kitų ginklų užgrobti mūšio metu“, D. Beričiaus žodžius cituoja BBC Rusijos tarnyba.

Serbai atsisakė vykdyti šį įsakymą ir paprašė juos perkelti į kitą padalinį, tačiau buvo paskelbti dezertyrais ir karo nusikaltėliais. Serbų samdinius esą išvijo iš žeminių ir keletą dienų pralaikė šaltyje be maisto ir vandens, paskui į pulką atvyko karo policijos atstovas ir pasiūlė jiems pasirašyti prisipažinimą, kad yra šnipai.

D. Beričius taip pat informavo, kad kreipėsi ir į karinę prokuratūrą, ir į Čečėnijos lyderius, prašydamas perkelti serbų samdinius į būrį „Achmat“, tačiau „119-ojo pulko vadai nenori, kad viskas gerai baigtųsi“.

119-ojo pulko vadus D. Beričius pavadino organizuota nusikalstama grupe ir išsakė nuogąstavimų, kad jį gali „pasodinti“ už „armijos diskreditavimą“, o jo paskelbtą vaizdo įrašą panaudos „priešai“.

Rusija aktyviai verbuoja serbus karui su Ukraina

Spalio mėnesį BBC Rusijos tarnyba pranešė, kad Rusija aktyviai verbuoja Serbijos ir kitų Balkanų šalių piliečius karui su Ukraina. Remiantis tarnybos duomenimis, užsieniečiai savanoriai registruojami Krasnogorsko kariniame komisariate.

Serbų verbavimo faktą patvirtino ir apsišaukėliškų „Donecko Liaudies Respublikos“ bei „Luhansko Liaudies Respublikos“ pusėje kariaujantys Davoras Savičičius ir D. Beričius. Anksčiau apie Rusijos bandymus verbuoti kaimyninių šalių gyventojus karui su Ukraina taip pat užsiminė Jungtinės Karalystės (JK) žvalgyba.