„Aurus“ (limuzino) vadovaujamas Rusijos prezidento kortežas, kuriame buvo V. Putinas, atvažiavo į Kim Il Sungo aikštę“, – skelbė „Interfax“.

„RIA Novosti“ savo ruožtu pridūrė, kad tada Kim Jong Unas pasveikino V. Putiną prieš pokalbius Kumsusano valstybiniuose svečių namuose.

Vladimiro Putino sutikimas Šiaurės Korėjoje

V. Putinas į Pchenjaną atvyko ankstų trečiadienio rytą. Tai pirmasis jo vizitas Šiaurės Korėjoje per 24 metus.

Plačiai tikimasi, kad jis su Kim Jong Unu aptars karinius ryšius.

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje

Putinas pareiškė vertinantis Šiaurės Korėjos paramą

V. Putinas trečiadienį pareiškė vertinantis Šiaurės Korėjos paramą, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje

Toks V. Putino komentaras nuskambėjo per retą jo vizitą Pchenjane.

„Labai vertiname jūsų sistemingą ir nuolatinę paramą Rusijos politikai, be kita ko, Ukrainos klausimu“, – susitikimo su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu pradžioje sakė jis.

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje

Po ceremonijos Pchenjano pagrindinėje aikštėje Kremliaus šeimininkas ėmėsi girti dvišalį bendradarbiavimą, „grindžiamą lygybės ir abipusės pagarbos interesams principais“.

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas Šiaurės Korėjoje

„Rusiją ir Šiaurės Korėją kelis dešimtmečius sieja tvirta draugystė ir artimi kaimyniški (ryšiai)“, – pridūrė V. Putinas.

Be to, Rusijos prezidentas pareiškė, kad buvo parengtas naujas dokumentas, kuris esą taps Rusijos ir Šiaurės Korėjos santykiu pagrindu.

V. Putinas taip pat pakvietė Kim Jong Uną apsilankyti Maskvoje.

Šiaurės Korėjos lyderis savo ruožtu tvirtino, kad jo šalies santykiai su Rusija žengia į „naują klestėjimo erą“, o V. Putino vizitas Pchenjane dar labiau sustiprins ryšius.

„Mūsų šalių santykiai žengia į naują klestėjimo erą, kurios negalima lyginti net su praėjusio šimtmečio Korėjos ir Sovietų Sajungos santykių laikotarpiu“, – sakė Kim Jong Unas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Pasirašė strateginės partnerystės sutartį

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Unas trečiadienį po pokalbių Pchenjane pasirašė „strateginės partnerystės sutartį“, pranešė Rusijos valstybinė žiniasklaida.

V. Putinas kiek anksčiau buvo pareiškęs, kad abi šalys parengė dokumentą, tapsiantį jų santykių pagrindu, bet nepateikė detalių.

„Rusija ir Šiaurės Korėja pasirašė visapusės strateginės partnerystės sutartį“, – skelbė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi korespondentu.

Teigiama, kad abu lyderiai per vizitą taip pat apsikeitė dovanomis. Pasak Kremliaus padėjėjo Jurijaus Ušakovo, Kim Jong Unas, be kita ko, gavo prabangų rusų gamybos automobilį „Aurus“.

J. Ušakovas nepasakė, kokių dovanų sulaukė V. Putinas, tačiau užsiminė, kad jos susijusios su V. Putino atvaizdu, „įskaitant biustus“.

Kremlius pirmadienį tvirtino, kad minėta sutartis pakeis ankstesnius dvišalius dokumentus ir deklaracijas, pasirašytas 1961, 2000 ir 2001 m.

Maskvos ir Pchenjano ryšiai sukėlė susirūpinimą Vakaruose, kurie mano, kad Rusija įgijo ir naudoja Šiaurės Korėjos ginkluotę kare prieš Ukrainą.

Kim Jong Unas kiek anksčiau sakė, kad santykiai su Rusija žengia į „naują klestėjimo erą“, o V. Putino vizitas sustiprins abiejų šalių ryšius.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją