Nacionalinės vienybės partija (UBP) gavo maždaug 39,5 proc. balsų, pirmadienį pranešė valstybinis transliuotojas BRT, remdamasis rinkimų komisija.

UBP yra artima Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ir pritaria dviejų valstybių sprendiniui padalytoje Kipro saloje. Dabar ji turi 24 iš 50 parlamento narių, o tai reiškia, kad jai vos pritrūko absoliučios daugumos.

Kipras yra padalintas po graikų perversmo ir Turkijos karinės intervencijos 1974 metais. Graikiškai kalbanti pietinė salos dalis nuo 2004 m. yra Europos Sąjungos narė. Turkai valdo šiaurę, bet Turkija yra vienintelė šalis, pripažįstanti Šiaurės Kiprą. Pastarosios derybos, siekiant įveikti salos padalijimą, žlugo 2017 metais.

Turkų respublikonų partija (CTP) yra antra pagal stiprumą, surinkusi apie 32 proc. balsų. Ji remia Jungtinių Tautų tikslą sudaryti dviejų politiškai lygių valstybių federaciją. Rinkimų komisijos duomenimis, rinkėjų aktyvumas siekė apie 58 procentus.

Rinkimų kampanijoje dominavo ekonomika, nes salos šiaurė yra tarptautiniu mastu izoliuota ir labai priklausoma nuo Turkijos. Liros krizė ir didėjanti infliacija Turkijoje skaudžiai smogia Šiaurės Kipro gyventojams.

Rinkimai įvyko metais anksčiau, nei planuota. Buvęs ministras pirmininkas Ersanas Saneris iš UBP spalį pateikė atsistatydinimo pareiškimą ir paragino surengti naujus rinkimus. F. Sucuoglu laikinai perėmė valdžią.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją