Jo šalininkai teismo procesą vadina politiškai motyvuotu.

Aukštesnysis teismas Kigalyje P. Rusesabaginą nuteisė dėl sukilėlių grupės, kaltinamos kruvinais išpuoliais Ruandoje 2018–2019 metais, suformavimo.

„Jis įkūrė teroristinę organizaciją, kuri atakavo Ruandą, jis finansiškai prisidėjo prie teroristinės veiklos“, – apie P. Rusesabaginą pasakė teisėja Beatrice Mukamurenzi (Beatris Mukamurenzi).

67 metų P. Rusesabagina, kaip teigiama, išgelbėjo daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių per 1994 metų genocidą. Šis jo darbas įkvėpė minėtą Holivudo filmą.

P. Rusesabaginai buvo skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ruandos prokurorai siekė 67 metų P. Rusesabaginos įkalinimo iki gyvos galvos, bet B. Mukamurenzi pareiškė, kad bausmė kaltinamajam „turėtų būti sušvelninta iki 25 metų“, nes anksčiau jis nebuvo teistas.

Nei P. Rusesabagina, kurio šeima reiškė nerimą dėl jo sveikatos, nei jo advokatai nedalyvavo teismo salėje skelbiant verdiktą. Tikimasi, kad jis apskųs teismo sprendimą.

Kiti 20 bylos kaltinamųjų, surakinti antrankiais ir vilkintys blyškiai rožines kalinių uniformas, buvo atvežti į teismo posėdį.

Saugumo pajėgų buvo dislokuota ir teisme, ir aplink jį; posėdyje dalyvavo daugybė žurnalistų ir diplomatų iš užsienio šalių ambasadų.

P. Rusesabagina, kuris pasinaudodamas savo šlove kaip diktatorių pasmerkė Ruandos lyderį Paulį Kagame, yra už grotų nuo pat savo arešto 2020-ųjų rugpjūtį, kai jo lėktuvas nutūpė Ruandos sostinėje Kigalyje, nors, kaip jis manė, turėjo skristi į Burundį.

Jo šeima sako, kad jis buvo pagrobtas, ir devynis jam pateiktus kaltinimus vadino vyriausybės kerštu už jo atvirai reikštą nuomonę.

P. Rusesabaginos dukra Carine Kanimba pasmerkė jos tėvui paskelbtą nuosprendį ir tvirtino, kad jį nulėmė prezidentas P. Kagame.

„Teisėjai nusprendė taip, kaip diktatorius norėjo, kad jie nuspręstų, būtent to ir tikėjomės“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Anksčiau šį mėnesį P. Kagame atmetė šios bylos kritiką ir sakė, kad P. Rusesabagina teisiamųjų suole yra ne dėl savo šlovės, o „dėl savo veiksmų“, nulėmusių gyvybių praradimą.

Belgija pirmadienį pareiškė, kad P. Rusesabagina nesulaukė teisingo teismo.

„Pasibaigus šiam teismo procesui, nepaisant daugkartinių Belgijos prašymų šiuo klausimu, reikia pažymėti, kad ponas Rusesabagina nepasinaudojo teisingu ir nešališku teismu“, – sakoma Belgijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

P. Rusesabagina, griežtas Ruandos prezidento P. Kagame kritikas, turi Belgijos pilietybę.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)