Danijos žvalgyba antradienį pranešė, kad Rusijos pilietė buvo sulaikyta įtariant, jog „padėjo užsienio žvalgybos tarnybai veikti Danijoje“.

Rusijos ambasada Kopenhagoje „pareikalavo iš Danijos valdžios institucijų nedelsiant paleisti mūsų tautietę“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai Marijos Zacharovos pareiškime.

Ji pridūrė, kad Kopenhaga nepateikė „jokių įrodymų“ apie moters „neteisėtą veiklą“, ir teigė, kad rusai ir prorusiškų pažiūrų asmenys Danijoje „sulaukia represijų“.

Ne tik Danija, bet ir kitos Vakarų šalys pastaruoju metu suėmė daug rusų, įtariamų šnipinėjimu.

Rusija taip pat vykdė rezonansinius vakariečių suėmimus dėl įvairių kaltinimų, taip pat ir šnipinėjimo, tvyrant tarptautinei įtampai dėl Maskvos karo Ukrainoje.

Danijos žvalgyba antradienį pranešė, kad įtariamoji po apklausos greičiausiai bus paleista, tačiau pridūrė, kad „byloje vis dar atliekamas tyrimas“. Pasak jos, byla susijusi su žiniasklaidos pranešimais apie Rusijos valstybės turto fondą.

Danijos visuomeninis transliuotojas DR ir kitos Europos partnerių žiniasklaidos priemonės neseniai paskelbė pranešimų apie Rusijos fondą „Pravfond“. Remiantis DR surinktais dokumentais, fondas, kurį įsteigė Rusijos valdžia, įtariamas dezinformacijos projektų finansavimu.

M. Zacharova sakė, kad minėtas fondas ir kitos prorusiškos organizacijos užsienyje veikia „beprecedenčio spaudimo, o kartais ir persekiojimo iš Vakarų valdžios institucijų pusės, taip pat ir Danijos, sąlygomis“.

Neseniai Lenkija, Rumunija ir Jungtinė Karalystė paskelbė apie sulaikymus, susijusius su šnipinėjimu Maskvos naudai, ir išsiuntė namo Rusijos diplomatus.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją