„Jeigu būsime puolami, mes neabejotinai atsakysime. Jeigu mūsų interesai, mūsų teisėti interesai, rusų interesai, būtų tiesiogiai puolami – pavyzdžiui, kaip jie buvo puolami Pietų Osetijoje – nematau jokios kitos galimybės, tik atsakyti pagal tarptautinės teisės normas“, – S.Lavrovas sakė duodamas interviu valstybės kontroliuojamai televizijai RT.

S.Lavrovas taip pat pareiškė, kad Kijevas nevykdo susitarimų, praėjusią savaitę pasiektų per keturšales derybas Ženevoje, kuriose dalyvavo Ukraina, Rusija, ES ir JAV.

„Nieko iš to, dėl ko susitarėme Kijeve ir ką, suprantama, valdžia Kijeve turėjo pradėti vykdyti, jie neįvykdė“, - pridūrė jis.

Rusija: Kijevo vyriausybės veiksmams diriguoja JAV

S. Lavrovas pareiškė manantis, kad įvykiams Ukrainoje „diriguoja“ Jungtinės Valstijos.

„Neturiu jokio pagrindo negalvoti, jog amerikiečiai visiškai tiesiogiai diriguoja šiam šou“, – valstybės kontroliuojama televizija RT citavo S.Lavrovo komentarus apie įvykius Kijeve.

Diplomatijos vadovo nuomone, Jungtinės Valstijos daro didelę įtaką „ne šaliai, o režimui, kuris paėmė valdžią Kijeve“.

„Taip, jie (Ukrainos vyriausybė) paskelbė pristabdantys tai, ką jie vadina antiteroristine operacija – tačiau dabar kai (JAV viceprezidentas) Joe Bidenas apsilankė Kijeve, vėl buvo paskelbta, kad ta operacija pereina į aktyvią fazę, – pridūrė S.Lavrovas. – Suprantama, kad jie pasirinko JAV viceprezidento vizito momentą, kad paskelbtų apie tos operacijos atnaujinimą, nes ta operacija buvo pradėta tuojau po (CŽV direktoriaus) Joe Brennano vizito Kijeve.“

Pasak S.Lavrovo, iki šiol nebuvo paneigti ankstesni žiniasklaidos pranešimai apie JAV Centrinės žvalgybos valdybos vaidmenį analizuojant padėtį Ukrainoje, JAV ambasados veiksmus per vadinamuosius Maidano protestus, vasarį nuvertusius Kremliaus palaikomą režimą Kijeve, taip pat faktą, jog Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinėje visas aukštas atiduotas Amerikos jėgos struktūrų darbuotojams.

„Kai tau kasdien skambina (JAV valstybės sekretorius) Johnas Kerry, kuris sako, ką privalome padaryti; kai supranti, kiek Jungtinės Valstijos yra tolimos Ukrainai ir kaip smarkiai jos sudirgusios, susidaro įspūdis, kad jie išties dideliu mastu vadovauja visam tam procesui“, – pažymėjo jis.

Ukrainos vyriausybė atnaujino veiksmus prieš separatistus

Ukrainos vyriausybė oficialiai baigė Velykų paliaubas ir atnaujino „aktyviąją fazę“ antiteroristinėje operacijoje, siekdama eliminuoti šalies rytuose veikiančias prorusiškų separatistų grupuotes, trečiadienį paskelbė pirmasis premjero pavaduotojas Vitalijus Jarema.

„Antiteroristinė operacija tęsiama laikinojo prezidento nurodymu. Per Velykas jų aktyvioji fazė buvo pristabdyta, tačiau šiandien aktyvioji fazė tęsiasi. Teisėsauga siekia likviduoti visas grupuotes, šiuo metu veikiančias Kramatorske, Slovjanske ir kituose Donecko bei Luhansko sričių miestuose“, – V.Jarema sakė žurnalistams Kijeve.

Premjero pavaduotojas, atsakingas už saugumo reikalus, savaitinio ministrų kabineto posėdžio kuluaruose sakė žurnalistams, kad nauji ginkluoti veiksmai praeitą naktį dar nebuvo vykdomi, tačiau pridūrė: „Artimiausioje ateityje bus imtasi atitinkamų priemonių, ir jūs pamatysite rezultatus.“

Laikinojo prezidento Oleksandro Turčynovo, kuris taip pat yra Aukščiausiosios Rados pirmininkas, pranešime, kuris buvo paskelbtas parlamento tinklalapyje, sakoma: „Reikalauju, kad jėgos struktūros atnaujintų ir vykdytų veiksmingas antiteroristines priemones, turinčias ginti nuo teroristų Ukrainos piliečius, gyvenančius Ukrainos rytuose.“

Kalbėdamas kitą dieną po JAV viceprezidento Joe Bideno vizito, O.Turčynovas pridūrė: „Užsitikrinome Jungtinių Valstijų palaikymą, kad jos mus nepaliks vienų su agresoriumi. Tikimės, kad Rusijos agresijos atveju ta pagalba taps labiau apčiuopiama.“

Laikinasis prezidentas pažymėjo, kad antradienį netoli Slovjansko miesto Donecko srityje buvo rasti "dviejų nukankintų žmonių" kūnai.

Nustatyta, kad vienas iš jų yra anksčiau dingęs kaimyninio Horlivkos miesto tarybos narys Volodymyras Rybakas, priklausęs O.Turčynovo partijai "Batkivščyna" ("Tėvynė").

"Teroristai, kurių įkaitais faktiškai tapo visas Donecko regionas, peržengė ribą, pradėję kankinti ir žudyti Ukrainos patriotus. Jie įžūliai metė iššūkį ne vien mūsų šaliai, bet ir visai tarptautinei bendruomenei, demonstratyviai išsityčioję iš sprendimų, priimtų (praeitą savaitę vykusioje taikos konferencijoje) Ženevoje", - pridūrė O.Turčynovas.

Rusija reikalauja išvesti ukrainiečių kariuomenę iš Ukrainos pietryčių

Rusija mėgina uždrausti Ukrainai dislokuoti savo pajėgas kai kuriose šalies dalyse.
Apie tai kalbama Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kurį cituoja naujienų agentūra „Itar-Tass“.

Rusijos pusė „vėl reikalauja nedelsiant deeskaluoti situaciją Ukrainos pietryčiuose, atitraukti Ukrainos kariuomenės padalinius ir pradėti realų dialogą šalies viduje, įtraukiant visus šalies regionus ir politines organizacijas“, - sakoma Rusijos žinybos pareiškime.

Maskvoje ypač daug nuostabos sukėlė „Kijeve dirbančios valdžios bei amerikiečių partnerių išsakyta interpretacija dėl šių metų balandžio 17 dieną Ženevoje priimto pareiškimo, skirto keturšalio Rusijos, JAV, Europos Sąjungos bei Ukrainos susitikimo rezultatams“.

Rusijos diplomatai taip pat mano, kad Ukrainos valdžia, rengdama antiteroristinę operaciją, pažeidžia nežinomų ginkluotų kovotojų, užgrobusių administracinius pastatus keliuose Donecko srities miestuose, teises.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1476)