„Aleksejus buvo prievarta sulaikytas ir išvestas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Kira Jarmyš.

„Jis nesipriešino“, – nurodė atstovė ir pridūrė, kad kratos FBK dar tęsiasi.

Pats A. Navalnas spėjo pranešti, kad biure laužiamos durys ir atliekamos kratos.

Opozicijos lyderis pats feisbuke aprašė sulaikymo priežastis:

„Jis jums ne Dimonas“ buvo parodytas 2017 m. kovo 2 d., bet džiaugsmą jis teikia iki šiol. Ir vėl išlaužė duris. Ir vėl viską išnešė. Oficiali priežastis: atsisakymas išimti vaizdo įrašą „Jis jums ne Dimonas“ iš Youtube.com. Dėl to FBK direktoriui Ivanui Ždanovui iškelė baudžiamąją bylą ir dėl šios bylos įvykdė kratą.

Tai yra paprasčiausias reidas, kai dar ir konfiskuojamas asmeninis turtas. Tegul Medvedevas, Usmanovas ir kiti vagys t. y. šio reido užsakytojai, šiandien trina rankomis ir džiaugiasi, bet aš dar kartą pranešu: „Jis jums ne Dimonas“ nebus išimtas, nepasaint nieko“.

ELTA pranešė, kad Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas yra laisvas, paskelbė jo atstovė Kira Jarmyš, policijai atliekant kratas A. Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) biuruose Maskvoje.

„Jis laisvas, – naujienų agentūrai AFP patvirtino K. Jarmyš. – Jis nėra suimtas.“

Priešingai nei buvo pranešta anksčiau, 43 metų opozicijos lyderis pareiškė, kad nebuvo sulaikytas.

„Tiesiog buvau prievarta ištemptas iš biuro (dėl tam tikros priežasties)“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

A. Navalnas taip pat teigė, kad policija konfiskavo „viską“, ir spėjo, jog reidas ketvirtadienį buvo įvykdytas todėl, kad jis ruošėsi vakare kreiptis į šalininkus kassavaitinėje „YouTube“ laidoje.

Opozicionierius taip pat susiejo kratas su jo atsisakymu pašalinti 2017 metais parengtą reportažą, kuriame ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kaltinamas didelio masto korupcija. Šis vaizdo įrašas „YouTube“ buvo peržiūrėtas 33 mln. kartų.

A. Navalno darbuotojai tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje jis matyti sėdintis ant grindų sukryžiuotomis kojomis, taip pat į jį žiūrintys du vyrai juodomis uniformomis.

FBK komanda taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kaip teisėsaugos pareigūnai bando įsilaužti į FBK biurą pjaustydami duris. Įraše matyti lekiančios žiežirbos.

„Naujųjų metų fejerverkai“, – tviteryje juokavo A. Navalno sąjungininkas Nikolajus Liaskinas.

Kitame vaizdo įraše matyti kaukėti vyrai juodomis uniformomis, atliekantys kratą FBK biure.

Sulaikyta opozicijos reporterė

Atskirai Rusijos pagrindinis opozicinis laikraštis „Novaja Gazeta“ ketvirtadienį pranešė, kad pareigūnai atliko kratą jo specialiosios korespondentės Julijos Poluchinos bute Maskvoje. Po kratos dviejų vaikų motina buvo išvežta „nežinoma kryptimi“, sakoma laikraščio pareiškime.

„Kol kas tai atrodo kaip pagrobimas“, – nurodė „Novaja Gazeta“ ir pridūrė, kad krata yra susijusi su jo straipsniais, įskaitant publikacijas apie „neteisėtas ginkluotas grupuotes“, veikiančias Rytų Ukrainoje, kur Kijevas kovoja su prorusiškais separatistais.

Pareigūnai pastaraisiais metais nuolat didino spaudimą pagrindiniam prezidento Vladimiro Putino oponentui A. Navalnui ir jo sąjungininkams reguliariomis kratomis ir trumpomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Šiemet FBK biuruose kelis kartus buvo atliekamos kratos. Fondo durys, kurios ne kartą buvo išlaužtos, dabar turi savo atskirą „Twitter“ paskyrą.

„Esame gyvos ir laikomės“, – ketvirtadienį buvo paskelbta toje paskyroje.

A. Navalnas šią vasarą padėjo organizuoti didelius protestus prieš vyriausybę, kuriuose dešimtys tūkstančių žmonių Maskvos gatvėse reikalavo teisingų rinkimų.

Naujas dugnas

Virtinei žmonių už dalyvavimą tuose protestuose buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės.

Trečiadienį A. Navalnas paskelbė, kad vienas jo sąjungininkų buvo prievarta paimtas į armiją ir nusiųstas tarnauti į atokią bazę Arktyje. Šalininkai tai prilygino pagrobimui.

FBK projektų vadovas Ruslanas Šavedinovas dingo pirmadienį, policijai įsilaužus į jo butą Maskvoje. Po to neveikė jo SIM kortelė.

Antradienį paaiškėjo, kad jis atsidūrė slaptoje oro erdvės gynybos bazėje atokiame Naujosios Žemės salyne Arkties vandenyne.

Barenco jūrą nuo Karos jūros atskiriančiose Naujosios Žemės salose Sovietų Sąjunga kadaise atlikdavo branduolinius bandymus.

Rusijos opozicijos šalininkų teigimu, valdžios elgesys su R. Šavedinovu rodo, jog savo kovoje su disidentais Maskva pasiekė naują dugną.