Didžiosios Britanijos saugumo ministras Benas Wallace`as sukėlė baimę tarp kai kurių turtingų Londono užsieniečių, kai paskelbė griežtas priemones, skirtas kovai su nusikaltėliais ir korumpuotais politikais, rašo ibtimes.co.uk.

Teismas pradėjo išduoti vadinamus nepaaiškinto turto orderius (angl. unexplained wealth orders, UWO), kurie leidžia įšaldyti pinigus tų asmenų, kurie nesugeba paaiškinti, kaip Didžiojoje Britanijoje įsigijo daugiau kaip 50 tūkst. svarų vertinamą turtą.

Rusijos verslo caras Borisas Titovas „International Business Times“ svetainei sakė, kad Kremlius svarsto mažiausiai dešimties neįvardijamų turtuolių, kurie norėtų išvykti iš Londono, sąrašą.

Jie galėjo išvykti iš Rusijos, dar nepatekę į areštines, ir nors šiuo metu jiems gali nebūti pateikta jokių kaltinimų, virš jų galvų gali tebekyboti senos bylos.

„Tai priklauso nuo prezidento. Tačiau šis sąrašas nėra galutinis, nes gaunama ir daugiau užklausų. Tai gali apimti daug metų ir dešimtmečių. Kai kurie žmonės gyvena Didžiojoje Britanijoje jau 20 metų ir negali grįžti į tėvynę, nes yra pradėta baudžiamoji byla“, – sakė jis.

Borisas Titovas

Pranešama, kad B. Titovas surengė susitikimą su keliomis dešimtimis turtingų Rusijos verslininkų, tarp kurių buvo Ilja Jorovas, buvęs „Trustbank“ valdybos pirmininkas, ir Georgijus Trefilovas, valdančiosios bendrovės „Marta“ bendrasavininkis. Tačiau ar jų pavardės figūruoja sugrįžti norinčių asmenų sąraše, nepranešama.

„Ši nauja elgesio su šalies gyventojais forma yra labai blogas ženklas. Ji rodo, kad Didžiosios Britanijos politinė vadovybė ėmėsi visiškai naujos politikos ir pradėjo kovą su turtuoliais. Taigi šalis praras savo, kaip turtuolių rojaus, statusą“, – sakė B. Titovas.

2017 metų kovą buvo pranešta, kad „pasaulinei pinigų plovimo mašinai“, kurios bankinius duomenis gavo Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projektas (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) bei laikraštis „Novaya Gazeta“, priklausė 500 turtingų rusų ir su jais susijusių asmenų.

Kremlius kol kas negavo sąrašo su verslininkais, kurie kažkada paliko Rusiją ir dabar norėtų sugrįžti. Tai, pasak RBK korespondento, žurnalistams pareiškė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Dmitrijus Peskovas

„Mes kol kas apie tai sužinojome tik iš žiniasklaidos pranešimų“, - sakė oficialus Kremliaus atstovas.
„Tokio Boriso Titovo laiško ir kreipimosi mes kol kas nematėme“, - pridūrė jis, pažymėdamas, kad šiame dokumente, „žinoma“, kalbama apie Rusijos piliečius, verslininkus.

„Kai kurie iš jų laikosi įstatymų, kai kurie – nesilaiko. Londone gyvena daug asmenų, kurie nesilaiko“, - teigė D. Peskovas, pabrėžęs, kad „geriausia prezidento garantija“ tokiems asmenims, jo nuomone, yra šiuo metu galiojantys įstatymai.

„Šiuo atveju tai nėra valstybės vadovo prerogatyva“, - sakė D. Peskovas, pažymėdamas, kad „jei toks laiškas pasieks (Kremlių), jis bus perduotas institucijoms, kurios turėjo klausimų (šiems) piliečiams ar tebeturi iki šiol“.

Rusijos prezidento atstovas spaudai teigė, kad Vladimiras Putinas neketina verslininkams iš B. Titovo sąrašo kokiais nors būdais asmeniškai garantuoti saugumą.

Taip pat „neįmanoma“ atsakyti į klausimą, ar šiems verslininkams gali būti paskelbta amnestija, sakė D. Peskovas.

„Šią poziciją galės suformuluoti tik teisėsaugos organai, - paaiškino Kremliaus atstovas. – Jei toks klausimas bus iškeltas, jis bus svarstomas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)