T.M.Ruakas gavo 275 441 balsą - 61,23 proc., o už Francisco "Lu Olo" Guterresą balsavo 174 386 rinkėjai - 38,77 proc., paskelbė rinkimų sekretoriatas, kuris organizavo pirmadienio balsavimą.

55 metų T.M.Ruakas prezidento pareigas perims šiai jaunai demokratijai rengiantis švęsti nepriklausomybės dešimtmetį ir išlydėti Jungtinių Tautų (JT) pajėgas.

Preliminarius rinkimų rezultatus turi išanalizuoti apeliacinis teismas ir tada jie bus oficialiai paskelbti.

Jei rinkimų rezultatai bus patvirtinti, T.M.Ruakas taps skurdžios ir nuo naftos eksporto priklausomos šalies lyderiu. Prezidento poste jis pakeis Nobelio taikos premijos laureatą Jose Ramosą-Hortą, kuris pirmajame rinkimų rate kovo 17 dieną liko trečias.

Šie rinkimai yra pirmasis iš visos virtinės šiemetinių svarbių įvykių chroniškai nestabilaus Rytų Timoro gyvenime.

Gegužę 1,1 mln. gyventojų turinti šalis, dar neatsigavusi po 24 metus trukusios Indonezijos brutalios okupacijos, švęs savo nepriklausomybės, kuri buvo paskelbta po 1999-ųjų referendumo ir trejų Jungtinių Tautų (JT) administravimo metų, dešimtmetį, o liepos 7 dieną vyks visuotiniai rinkimai.

JT pranešė, kad jos taikdariai, dislokuoti Rytų Timore nuo 1999 metų, bus išvesti, kaip ir planuota, iki šių metų pabaigos, jeigu abeji rinkimai bus taikūs.

JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono atstovas sakė, kad pirmadienio balsavimas vyko "taikiai ir tvarkingai".

T.M.Ruakas rinkimų kampanijos metu stengėsi pabrėžti savo karinę patirtį, o 57 metų F.Guterresas atsisakė partizano įvaizdžio, įgijo teisės laipsnį ir per kampaniją rodėsi vilkėdamas kostiumą ir pasirišęs kaklaraištį.

T.M.Ruakas, kuris pernai atsistatydino iš gynybos vadovo posto, kad galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose, žadėjo įvesti privalomąją karinę tarnybą.

JT jį kaltino susijus su neteisėtais ginklų perdavimais 2006 metais, kai dėl riaušių ir grupuočių tarpusavio kovų Rytų Timoras buvo atsidūręs prie pilietinio karo slenksčio. Tačiau nebuvo jokių bandymų patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Nors Rytų Timoro prezidento postas yra daugiausia reprezentacinis, valdant J.Ramosui-Hortai jis buvo labai pastebimas.

Tarp daugelio Rytų Timoro, kaip jaunos valstybės, problemų yra didelė priklausomybė nuo energijos išteklių, kurie nulemia maždaug 90 proc. valstybės pajamų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Rytų Timorą vadina "labiausiai nuo naftos priklausoma ekonomika pasaulyje".

Pirmadienio balsavime dalyvavo daugiau kaip 458 tūkst. žmonių - 73 proc. Rytų Timoro rinkėjų, kurių iš viso yra daugiau kaip 627 tūkst., pranešė rinkimų sekretoriatas.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją