„Laikydamasis konstitucijos, šiandien pasirašiau įstatymą „Dėl šeimos vertybių ir nepilnamečių apsaugos“, kurio nepasirašė (prezidentė) Salomė Zurabišvili“, – feisbuke paskelbė parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ pateiktame teisės akte draudžiama tos pačios lyties asmenų santuoka, tos pačios lyties asmenų poros įsivaikinimas, lyties patvirtinimas, lyties pakeitimas asmens tapatybės dokumentuose ir LGBTQ+ asmenų vaizdavimas žiniasklaidoje.

Praėjusį mėnesį įstatymų leidėjai pritarė įstatymo projektui, tačiau šalies prezidentė atsisakė jį pasirašyti ir suteikė parlamento pirmininkui Šalvai Papuašviliui penkias dienas įstatymą patvirtinti, ką jis ir padarė ketvirtadienį, rašo „Politico“.

„Įstatymas, kurį pasirašau, neatspindi dabartinių, laikinų, besikeičiančių idėjų ir ideologijų, bet remiasi sveiku protu, istorine patirtimi ir šimtmečiais puoselėtomis krikščioniškomis, gruziniškomis ir europietiškomis vertybėmis“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė V. Papuašvilis.

Jis pridūrė, kad tikisi, jog įstatymas „sukels kai kurių užsienio partnerių kritiką“, tačiau sakė, jog kartvelai „niekada nebijojo“ vadovautis savo „tikėjimu, sveiku protu ir ištikimybe šaliai“.

Praėjusį mėnesį ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis įspėjo, kad tokio įstatymo priėmimas „kenkia pagrindinėms Sakartvelo žmonių teisėms“ ir „sužlugdys“ Sakartvelo viltis įstoti į ES.

Pietų Kaukazo šaliai 2023 metų pabaigoje buvo suteiktas kandidatės į ES statusas, tačiau birželį priėmus „užsienio agentų“ įstatymą, atspindintį kaimyninės Rusijos teisės aktus, kuriais siekiama užgniaužti nesutarimus ir pažaboti pilietinę visuomenę, jos narystės siekis buvo įšaldytas.

Prieš LGBTQ+ nukreiptas įstatymas taip pat atkartoja Rusijos teisės aktus, kuriais nuo 2013 metų draudžiama vaizduoti „netradicinius seksualinius santykius“. Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybė praėjusiais metais šalies Aukščiausiajam Teismui pateikė prašymą uždrausti „tarptautinį LGBT judėjimą“ kaip ekstremistinį.

Sakartvelo valdančioji partija priartėjo prie Maskvos ir nutolo nuo Vakarų, o tai paskatino JAV Valstybės departamentą įvesti kelionių apribojimus pagrindiniams „Sakartvelo svajonės“ politikams, kurie, pasak jo, „prisidėjo prie demokratijos Sakartvele žlugdymo“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)