Anot agentūros šaltinių, Turkija oficialią paraišką dėl prisijungimo prie BRICS pateikė prieš kelis mėnesius.

Ekspertai spėja, kad sprendimą lėmė ir progreso bandant patekti į Europos Sąjungą, ko šalis siekia jau ilgą laiką, stygius.

Iš dalies Turkijos norą tapti BRICS dalimi lėmė ir nesutarimai su kitomis NATO valstybėmis narėmis, kurias piktina artimi Ankaros santykiai su Rusija, kurie nenutrūko ir Maskvai užpuolus Ukrainą.

Turkijos užsienio reikalų ministerija ir prezidento administracija kol kas situacijos nekomentuoja.

 Recepas Tayyipas Erdoganas

Anot „Bloomberg“ šaltinių, Recepo Tayyipo Erdogano administracija mano, kad „geopolitinis svorio centras kraustosi lauk iš išsivysčiusių ekonomikų“.

Anot jų, šis diplomatinis šalies postūmis atspindi Turkijos norą vystyti ryšius su visomis daugiapoliarinio pasaulio šalimis, tuo pačiu vykdant savo kaip NATO valstybės narės įsipareigojimus“.

BRICS grupei, taip pavadintai Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos garbei, priklauso ir kelios didžiosios besivystančios ekonomikos šalys. Šių metų pradžioje ją papildė keturios naujos narės: Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Etiopija ir Egiptas. Prisijungti kviečiama ir Saudo Arabija, tačiau karalystė kol kas to dar nepadarė.

Tolesnė grupės plėtra gali būti aptarta per viršūnių susitikimą, kuris spalio 22−24 dieną planuojamas Rusijos Kazanės mieste. Malaizija, Tailandas ir artimas Turkijos sąjungininkas Azerbaidžanas – šalys, kurios taip pat norėtų tapti BRICS grupės dalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)