Dienraščiui duotame interviu jordanietis dvasininkas Abu Qatada, kuris gyveno Londone, tačiau 2013 metais buvo deportuotas, ir Abu Muhammadas al-Maqdisis, kurie abu yra laikomi įtakingiausiais džihadistų dvasininkais, teigia, kad „Al-Qaeda“ lyderis Aymanas al-Zawahiris yra faktiškai atkirstas nuo savo vadovaujamo tinklo vadų ir išsilaiko tik dėl sekėjų lojalumo.

Aukšto rango šaltiniai Jordanijoje taip pat sako, kad „Al-Qaeda“ visuose Artimuosiuose Rytuose netenka sekėjų ir finansinių šaltinių, nes prarado teritorijų ir prestižą dėl savo buvusio padalinio – „Islamo valstybės“ – kaltės.

Dėl tebesitęsiančio karo tarp „Al-Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ Jungtinės Valstijos taip pat nespėja prisitaikyti prie pasikeitimų džihadistų judėjime, dienraščiui „The Guardian“ sakė šaltiniai žvalgyboje.

A. M. al-Maqdisis, kurį A. al-Zawahiris laiko artimu draugu, apie 63 metų egiptiečio padėtį kalbėjo atvirai.

„Jis vadovauja tik lojalumo dėka. Nėra jokios organizacinės struktūros. Tebėra tik komunikacijos šaltiniai ir lojalumas“, – sakė jis.

A. Qatada taip pat sako, kad A. al-Zawahiris yra izoliuotas, ir pripažįsta, kad „Islamo valstybė“ skleidžia propagandą ir kariauja su „Al-Qaeda“.

A. Qatada iš Didžiosios Britanijos į Jordaniją buvo deportuotas po beveik dešimt metų trukusios teisinės kovos. Praėjusią vasarą jis buvo paleistas po to, kai teismas atmetė visus jam pateiktus kaltinimus. Po savo paleidimo jis tapo aršiu „Islamo valstybės“ kritiku.

Laikraščiui „The Guardian“ jis sakė, kad „Islamo valstybė“ yra ekstremistai ir „vėžys“, augantis džihadistų judėjimo viduje. „Islamo valstybės“ nariai nieko negerbia“, – sakė jis.

„Islamo valstybė“ buvo „Al-Qaeda“ atšaka Artimųjų Rytų širdyje iki tol, kol 2014 metais ši grupuotė buvo atskirta nuo tinklo, nes nepakluso A. al-Zawahirio įsakymams ir pradėjo tarpusavio karą su džihadistais Sirijoje.

Vėliau „Islamo valstybė“ ėmė kurti savo pasaulinį tinklą, kurio atšakų esama nuo Afganistano iki Vakarų Afrikos, ir konkuruoti su „Al-Qaeda“.

Savo oficialiame anglų kalba leidžiamame leidinyje „Dabiq“ „Al-Qaedą“ „žlugusiu reikalu“ pavadinę „Islamo valstybės“ lyderiai sako, kad netoleruos jokios kitos džihadistų grupuotės teritorijoje, kurioje veikia „Islamo valstybė“.

Savo žodžius ši grupuotė įrodo veiksmais. Neseniai „Islamo valstybės“ kovotojai Afganistane nužudė 10 Talibano narių nupjaudami jiems galvas. O trečiadienį „Al-Qaeda“ pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų apkaltinusi „Islamo valstybę“ dėl vieno savo lyderių mirties Libijoje.

Tačiau Jungtinėms Valstijoms nepavyksta taip greitai susivokti ir įvertinti „Al-Qaedos“ nykimo ir galimo žlugimo pasekmių, nepaisant turimų išsamių duomenų apie „Islamo valstybę“, sako šaltiniai žvalgybos bendruomenėje.

„Žvalgybos bendruomenėje yra tokie kadrai žmonių, kurie dirba tik su „Al-Qaeda“ ir, aš manau, jie nežino, kas vyksta už šios organizacijos ribų“, – sakė buvęs žvalgybos analitikas Derekas Harvey, kuris nuspėjo, kad pasipriešinimas Irake bus labai aršus.

Pastaraisiais metais grupė jaunesnių ir vidutinio lygio analitikų padarė išvadą, kad stiprėjanti „Islamo valstybė“ nustūmė „Al-Qaedą“ į pasaulinio džihadistų judėjimo pakraščius. Savo pavardės nenorėjęs skelbti buvęs aukšto rango žvalgybininkas sakė, kad žvalgyba jau seniai stebi šių dviejų grupuočių nesutarimus, tačiau „dauguma aukšto rango žvalgybininkų mano, kad nesutarimai tarp „Islamo valstybės“ ir „Al-Qaedos“ tėra vidinės rietenos“, sakė D. Harvey'is.

Tokį vyraujantį požiūrį atspindi ir ne vienas Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos ir jo patarėjų pareiškimas, kuriuose „Islamo valstybė“ ir „Al-Qaeda“ sujungiamos į vieną arba juose neigiama, kad nesutarimai tarp šių dviejų organizacijų yra reikšmingi.

Tokie pareiškimai kelia klausimų, ar JAV kovos su terorizmu biurokratai, kurie ilgą laiką dėmesį buvo sutelkę tik į „Al-Qaedą“ kaip pagrindinę grėsmę, susidoros su vienos grupuotės sunykimu ir kitos iškilimu.

Kaip ir anksčiau, B. Obama kovą žurnalui „Vice“ pareiškė, kad „Islamo valstybė“ yra „tiesioginė Irake veikiančios „Al-Qaedos“ atšakos produktas.“

Nors tame pasakyme yra tiesos, iš tiesų Irake veikusi „Al-Qaedos“ atšaka dešimt metų buvo „Al-Qaedos“ tinklo labiausiai susiskaldžiusi ir nelojali dalis prieš tai, kai pradėjo karą prieš „senąją gvardiją“.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry konkurencija tarp „Islamo valstybės“ ir „Al-Qaedos“ pavadino „kosmetine“, o jo patarėjas Irako klausimais Brettas McGurkas ne kartą sakė, kad „Islamo valstybė“ yra „Al-Qaeda“.

J. Kerry naujasis atstovas spaudai Johnas Kirby dar dirbdamas Pentagone yra sakęs, kad „Islamo valstybė“, „Al-Qaeda“ ir „Al-Qaedos“ atšaka Sirijoje „Nusros frontas“ „mūsų akyse, kariniu požiūriu yra vienas ir tas pats.“

„Turime su terorizmu kovojančių vyrukų, kurie visą dėmesį yra sutelkę kovai su terorizmu, ir jie užaugo kovodami su „Al-Qaeda“. Tačiau „Islamo valstybė“ yra kitoks tinklas, – sako D. Harvey. – Jis paremtas įgūdžiais ir organizaciniais pajėgumais bei tikslais, ir šiuo atžvilgiu jis gerokai lenkia „Al-Qaedą“.

Kaip ten bebūtų, kalbėjimas bendrai apie „Islamo valstybę“ ir „Al-Qaedą“ yra naudingas B. Obamai. Karinę kampaniją prieš „Islamo valstybę“ prieš 10 mėnesių jis pradėjo be Kongreso pritarimo.

„Islamo valstybės“ ir „Al-Qaedos“ vadinimas vienu ir tuo pačiu leido vardu JAV prezidentui leido teigti, kad 2001 ir 2002 metais Kongreso duotas leidimas pulti „Al-Qaedą“ ir Saddamą Husseiną yra dabartinės kampanijos teisinis pagrindas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)