Tai portalui N1 papasakojo baltarusio advokatas Filipas Sofijaničius, praneša „eurointegration“.

„Manau, kad sprendimas remiasi įstatymu ir yra teisingas. Apeliacinis teismas trečią kartą priėmė tokį sprendimą, kokio mes ir tikėjomės“, – pridūrė advokatas.

Dabar baltarusių aktyvisto ekstradicijos byla trečią kartą grįš į Belgrado Aukštąjį teismą, kur ji vėl bus nagrinėjama. Pasak F. Sofijaničiaus, jei vėl priimtas sprendimas išduoti A. Hniotą Baltarusijai, jis bus apskųstas.

A. Hniotas yra baltarusių kino režisierius ir griežtas autoritarinio lyderio Lukašenkos kritikas. Jis filmavo masinius protestus, kilusius 2020 metais prieš tariamą Lukašenkos perrinkimą, ir nušvietė žiaurų susidorojimą su protestuotojais. Vėliau jis pabėgo iš tėvynės į Serbiją.

Serbijos valdžia A. Hniotą suėmė 2023 metų spalio 30 d. Belgrado oro uoste pagal Baltarusijos valdžios institucijų prašymu išduotą Interpolo arešto orderį dėl įtariamo mokesčių vengimo. Teismas nusprendė, kad režisierius turi būti išduotas Baltarusijai.

Kelios tarptautinės organizacijos, tarp jų – „Amnesty International“, Žurnalistų gynimo komitetas ir Tarptautinė žmogaus teisių federacija, ragina Serbiją neišduoti A. Hnioto.

Rugpjūtį Europos Sąjunga paragino Baltarusiją paleisti visus politinius kalinius, kurių yra daugiau nei 1300.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)