Tai jis pranešė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, rašo gazeta.ru.

„Pajėgos iš Debalcevės išvedamos pagal planą ir organizuotai. Visos pasakos apie Lohvynovės kontrolę ir tebuvo pasakos – moliūgas nepavirto karieta. Kelio tarp Debalcevės ir Artemivsko mes nekontroliuojame būtent dėl Lohvynovės. Kitus kelius akylai saugo Nacionalinė gvardija, „Donbas“ ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų padaliniai“, – rašė S. Semenčenka.

Pasak S.Semenčenkos, kitus kelius kontroliuoja Kijevo vyriausybės pajėgos.

„Kitus kelius tvirtai gina Nacionalinė gvardija, „Donbas“ ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai“, – sakoma jo pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“.

Bataliono vadas pridūrė, kad „priešas mėgina atkirsti tuos kelius ir sutrukdyti dalinių atsitraukimui“, kuris vykdomas dengiant Kijevo pajėgų artilerijai.

„Pradėjo dirbti mūsų artilerija, kuri neleidžia priešui susitelkti į smogiamąsias grupes, slopina jo ugnies taškus“, – aiškino jis, pridūręs, kad pajėgų atitraukimą dengia „haubica, (salvinės raketų ugnies sistemos) „Grad“ ir „Uragan“, minosvaidžiai, tankai“.

Tuo tarpu prorusiški separatistai paskelbė, kad šimtai Kijevo vyriausybės pajėgų karių pasidavė Debalcevėje.

„Debalcevėje (vyriausybės) pajėgos masiškai sudeda ginklus. (Pasidavusieji) skaičiuojami šimtais“, – separatistų naujienų agentūra DAN citavo Donecko sukilėlių atstovą Maksimą Leščenką.

Kiek anksčiau S. Semenčenka paragino Ukrainos prezidentą Petro Porošenką duoti nurodymą dėl galingo smūgio separatistų pajėgoms Debalcevės rajone.

Nepaisant nuo sekmadienio galiojančių paliaubų, antradienį Debalcevėje virė nuožmūs mūšiai tarp prorusiškų sukilėlių ir Ukrainos kariuomenės. Dienos pabaigoje vienas sukilėlių lyderių paskelbė, kad didžioji dalis mieto užimta.

Kiek žmonių žuvo per susirėmimus, neaišku. Sukilėliai neleidžia žurnalistams ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovams patekti į miestą.

ATO: tęsiasi kovinė operacija

Separatistų kovotojai Debalcevėje susprogdino geležinkelio bėgius ir kelis privažiavimo kelius. Mieste tęsiasi kovinė operacija.

Kaip skelbia UNIAN korespondentas, tai per spaudos konferenciją Kijeve pranešė Antiteroristinės operacijos (ATO) štabo atstovas spaudai Anatolijus Stelmachas.

„Per pastarąją parą priešas, grubiai pažeisdamas taikius susitarimus, po koncentruoto apšaudymo pradėjo Debalcevės šturmą. Vos per parą teroristai penkis kartus apšaudė miestą iš „Grad“, – pranešė jis.

„Diversinės žvalgybos grupės įsiveržė į miestą ir pradėjo ciniškai naikinti infrastruktūrą. Sugadintas susisiekimas geležinkeliais, keli privažiavimo keliai, pažeisti elektros tinklai“, – nurodė A. Stelmachas.

„Mūsų kariškiai po persigrupavimo toliau priešinasi priešui. Šiuo metu Debalcevėje tęsiasi kovinė operacija“, – pažymėjo jis.

Debalcevei užimti pasitelkti visi rezervai

Debalcevės rajone toliau vyksta nuožmūs mūšiai. Prorusiški separatistai toliau ugnimi kontroliuoja kelią tarp Debalcevės ir Artiomivsko, praneša zn.ua.

„Norėdami perimti šio miesto kontrolę, Rusijos-teroristinių pajėgų vadai metė į mūšį visus šiame rajone turimus rezervus“, – praneša grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas

Kaip pažymi D. Tymčukas, anksčiau į Verhulivką atvykusi nauja smogiamoji taktinė Rusijos-teroristinių pajėgų grupė, apie kurią pranešė „Informacinis pasipriešinimas“, nuo vasario 17-osios ryto kartu su kita, anksčiau čia veikusia taktine grupe, perėjo į puolimą.

„Dar viena taktinė priešininko grupė (iki dviejų sustiprintų kuopų) smogė Debalcevei iš šiaurės rytų“, – sakė jis.

Separatistai į mūšį pasitelkė apie 25 tankus, iki 35 kovinių šarvuočių ir tris artilerijos batalionus. Dėl to separatistams pavyko prasibrauti į miestą ir jo rytinėje bei centrinėje dalyje inicijuoti gatvės mūšius, teigia D. Tymčiukas. 

„Priešininkas toliau kontroliuoja kelią tarp Debalcevės ir Artiomivsko nuo vyraujančios aukštumos (vyraujanti aukštuma 307,9 taip pat užimta priešininko) ir neleidžia aprūpinti dalinių, kurie ginasi pačiame mieste“, – teigiama pranešime.

D. Tymčukas pridūrė, kad vasario 17-osios vakare Ukrainos artilerija smogė priešininko rikiuotėms Lohvynovės rajone ir į rytus nuo Debalcevės.

Antradienį antiteroristinės operacijos štabe buvo pripažintas dalinis Debalcevės užėmimas.

„Mieste vyksta mūšiai. Priešininkas, užėmęs kai kuriuos pastatus, apšaudo antiteroristinės operacijos pajėgas. Kaip tiksliai – mes kol kas nesakome. Tuo pačiu vyksta mūsų pajėgų pergrupavimas, operacija mieste tęsiasi“, – pareiškė antiteroristinės operacijos spaudos atstovas Anatolijus Stelmachas.

V. Putinas paragino Ukrainą kapituliuoti Debalcevėje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino Ukrainą kapituliuoti rytiniame Debalcevės mieste.

„Oficialūs Ukrainos asmenys neturėtų trukdyti savo kariams sudėti ginklų“, – pareiškė jis antradienį lankydamasis Vengrijoje.

Kartu V. Putinas pabrėžė, kad konflikto neįmanoma sureguliuoti karinėmis priemonėmis. Rusijos vadovas apkaltino Vakarus jau tiekiant ginklus Ukrainai. Maskva esą turi atitinkamos informacijos.

Debalcevė yra strategiškai svarbus transporto mazgas. Dėl miesto mūšiai tęsėsi ir sekmadienį įsigaliojus paliauboms. Debalcevėje apsupta tūkstančiai ukrainiečių karių. Antradienį po nuožmių mūšių prorusiški separatistai užėmė praktiškai visą miestą.

Mūšiai prie Debalcevės buvo nuspėjami nuo pat pradžių, kalbėjo V. Putinas Vengrijos sostinėje Budapešte. Vakarų duomenimis, Rusija jau seniai tiekia separatistams didelius kiekius karinės įrangos.

„Liko tik keli gyvenamieji kvartalai, ir tada mes visiškai kontroliuosime vietovę“, – antradienį komentuodamas padėtį Debalcevėje sakė separatistų atstovas Eduardas Basurinas. Jis kalbėjo apie „daugybę belaisvių ir daug žuvusiųjų“. Karinė vyriausybė Kijeve pareiškė, kad daliniai ir toliau priešinasi. Sukilėliai naudoja artileriją ir tankus.

Susirėmimai dėl Debalcevės yra labai rimtas nusižengimas Minske pasirašytam taikos susitarimui. Juo remiantis, konflikto šalys nuo antradienio iš Donbaso turėjo pradėti atitraukti sunkiąją ginkluotę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2751)