Pranešama, kad mažiausiai dar septyni kiti Rusijoje laikomi žymūs kaliniai pastarosiomis dienomis buvo išvežti iš kalėjimų ar kolonijų ir tai paskatino spėliones apie artėjančius kalinių mainus.

„Sulaukiu įvairių tarptautinių agentūrų žurnalistų prašymų paaiškinti, ar aš žinau, kur yra Paulas, nes sklando gandai apie galimus mainus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jo advokatė Olga Karlova.

„Išsiunčiau užklausą (kalėjimo) kolonijos administracijai, tačiau atsakymo negaunu“, – sakė ji.

54 metų P. Whelanas buvo sulaikytas dėl kaltinimų šnipinėjimu, kai lankėsi Maskvoje 2018 metų gruodį; šiuos kaltinimus jis neigė.

Nuo to laiko jis buvo įkalintas Rusijoje, o 2020 metais vykusiame teismo procese jam buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė. Jo šeima ir rėmėjai vykdė aktyvią kampaniją dėl jo paleidimo, teigdami, kad kalinimo metu jo sveikatos būklė pablogėjo.

Pastaraisiais metais Rusijoje padaugėjo JAV piliečių areštų, kuriuos Vašingtonas laiko Kremliaus bandymu užsitikrinti užsienyje nuteistų rusų paleidimą.

Kiti Rusijoje sulaikyti JAV piliečiai – žurnalistai Evanas Gershkovichius ir Alsu Kurmaševa, balerina Ksenija Karelina, dar vienas buvęs jūrų pėstininkas Robertas Gilmanas.

Vladimiras Kara-Murza

Nežinoma ir Kremliaus kritiko V. Kara-Murzos buvimo vieta

Advokatai, atstovaujantys įkalintam Kremliaus kritikui Vladimirui Kara-Murzai, trečiadienį pranešė, kad nežino tikslios disidento buvimo vietos po to, kai jiems du kartus buvo neleista patekti į įstaigą, kurioje jis turėjo būti laikomas.

„Šiandien Vladimiro Kara-Murzos advokatui antrą dieną iš eilės nebuvo leista jo aplankyti kalėjimo ligoninėje. Tiksli politinio kalinio buvimo vieta nežinoma“, – feisbuke parašė jo advokatas Vadimas Prochorovas.

Pastarosiomis dienomis iš Rusijos kalėjimų dingo daug žymių kalinių, tarp jų – ir užsieniečių, ir sklando gandai apie būsimą Rusijos bei Vakarų šalių apsikeitimą kaliniais.

42 metų Rusijos ir Didžiosios Britanijos pilietis V. Kara-Murza atlieka 25 metų laisvės atėmimo bausmę Sibire už išdavystę ir kitus kaltinimus.

Jis serga neurologine liga ir anksčiau šį mėnesį buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę sveikatos patikrinimams.

Sibiro mieste Omske, kur disidentas buvo įkalintas, jam atstovauja vietinis advokatas.

Antradienį ir trečiadienį advokatui buvo pasakyta, kad jis negali aplankyti savo kliento, nes šiam atliekama medicininė apžiūra, sakė V. Prochorovas. Pasak jo, toks atsisakymas leisti susitikti yra „šiurkštus pažeidimas“.

Ketvirtadienį Omske įvyks viešas teismo posėdis dėl V. Kara-Murzos apeliacijos. Jo gynybos komanda reikalauja, kad jam būtų leista dalyvauti per vaizdo ryšį.

„Teismo darbuotojai ir kalėjimo ligoninės administracija jau išreiškė abejonių, ar rytoj bus užtikrintas stabilus vaizdo ryšys su Vladimiru Kara-Murza, – rašė V. Prochorovas. – Bet kartu jie kol kas neigia, kad jis buvo išgabentas iš ligoninės.“

AFP kreipėsi į Federalinę kalėjimų tarnybą, o ši teigė negalinti suteikti informacijos apie kalinį be oficialios užklausos įkalinimo kolonijai.

Pasak advokatų ir šeimų, pastarosiomis dienomis mažiausiai septyni Rusijos politiniai kaliniai buvo išvežti iš kolonijų ar kalėjimų.

Maskva ir Vašingtonas patvirtino, kad vyksta derybos dėl apsikeitimo kaliniais, į kurį įtrauktas JAV žurnalistas Evanu Gershkovichius, kuris šį mėnesį buvo nuteistas 16 metų kalėjimo už šnipinėjimą pagreitintame procese, kurį Baltieji rūmai pavadino „klastote“.

Iš JAV kalėjimų duomenų bazės dingo informacija apie kelis kalinius iš Rusijos

Iš JAV federalinės kalėjimų sistemos duomenų bazės dingo informacija apie keturis žinomus Rusijos kalinius. Į tai dėmesį atkreipė teisininkas Igoris Slabychas, trečiadienį rašo Rusijos opozicinis portalas „Meduza“.

I. Slabychui nepavyko rasti informacijos apie Vladislavą Kliušiną ir Aleksandrą Viniką. Vėliau naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad iš duomenų bazės taip pat dingo duomenys apie Maksimą Marčenką ir Vadimą Konoščenką.

Tuo pat metu informacija apie kitus kalinius iš Rusijos, pavyzdžiui, kompiuterių įsilaužėlį Vladimirą Dunajevą, išliko prieinama.

Pasak „Medūzos“, V. Kliušino pavardė buvo minima, kai vyko svarstymai apie A. Navalno iškeitimą. Jis JAV atlieka 9 metų įkalinimo bausmę už kompiuterinius įsilaužimus ir susijusių asmenų sandorius.

A. Vinikas JAV kaltinamas 4 mlrd. dolerių plovimu per kriptovaliutų biržą, bet nuosprendis jam dar nepaskelbtas. M. Marčenka įkalintas trejiems metams už dvigubos paskirties mikroelektronikos kontrabandą į Rusiją apeinant sankcijas.

Dar nenuteistas V. Konoščenka yra įtariamas kaip FSB pareigūnas, kontrabandos būdu į Rusiją gabenęs JAV bendrovių produktus, kuriems taikoma eksporto kontrolė. JAV prašymu jis buvo sulaikytas Estijoje, o vėliau perduotas joms.

Rusijoje jau keletą pastarųjų dienų nežinoma daugelio garsių politinių kalinių, įskaitant Ilją Jašiną, Vladimirą Karą-Murzą ir Aleksandrą Skočilenko, buvimo vieta. Politikos analitikai ir žiniasklaida išsakė mintį, kad kalinių dingimas gali reikšti artėjančius jų mainus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją