Robertas Kalinakas sakė, kad R. Fico atlikta antra operacija. „Jo būklė vis dar labai sunki. Manau, kad prireiks poros dienų, kad paaiškėtų, kokia bus jo būklės raida“, – žurnalistams prie ligoninės sakė R. Kalinakas.

Gydymas gali užtrukti

Po pasikėsinimo į Slovakijos vyriausybės vadovą Robertą Ficą nesitikima, kad politikas greitai pasveiks. 59-erių premjeras, kuriam po pasikėsinimo buvo atlikta penkias valandas trukusi operacija, ir toliau gydomas intensyviosios terapijos skyriuje Banska Bistricos universitetinėje ligoninėje.

Dėl tolesnių veiksmų, pavyzdžiui, dėl R. Fico perkėlimo į sostinę Bratislavą, spręs gydytojų konsiliumas, laikraščiui „Dennik N“ sakė klinikos direktorė Miriam Lapunikova. Konsiliumas konsultacijų tikriausiai rinksis pirmadienį.

Gynybos ministras ir vicepremjeras R. Kalinakas ketvirtadienį R. Fico sveikatos būklę vadino rimta. Į vyriausybės vadovą pataikė keturios kulkos, sužalojimai labai sunkūs. „Medikams pavyko stabilizuoti būklę“, – sakė R. Kalinakas. Tačiau pavojus jo gyvybei esą dar nepraėjo.

Pasak M. Lapunikovos, šautinių žaizdų padariniai gali apsunkinti sveikimą. Patyręs chirurgas, nepriklausantis premjerą gydančių gydytojų komandai, leidiniui „Dennik N“ sakė, kad ateinančios 3–4 dienos gali būti lemiamos.

Jei dėl sveikatos priežasčių premjerui tektų atsistatydinti, remiantis Slovakijos konstitucija, turėtų atsistatydinti ir visa vyriausybė.

Vis dėl to gali būti pasekta 2018 m. pavyzdžiu. Tada R. Ficas, po žurnalisto Jan Kučiako nužudymo patyręs visuomenės spaudimą, paliko postą, o koalicijos partijos susitarė dėl bendro kandidato – Peterio Pellegrinio, kurį tuomet paskyrė prezidentė. Kol R. Ficas sveiks, vyriausybės vadovo pareigas eis vicepremjerai.

Žiniasklaida: Slovakijos policija atliko kratą vyro, kaltinamo pašovus šalies premjerą, namuose

Slovakijos policija penktadienį atliko kratą vyro, kaltinamo pašovus ir sunkiai sužalojus šalies ministrą pirmininką Robertą Ficą, namuose.

Tai pranešė vietos žiniasklaida.

Pareigūnai atsivedė įtariamą šaulį, kuris dėvėjo neperšaunamą liemenę ir šalmą, į vakariniame Levicės mieste esantį butą, kuriame jis gyveno kartu su savo žmona, matyti „Markiza TV“ užfiksuotoje medžiagoje. „Policija bute praleido kelias valandas... Jie iš buto paemė kompiuterį ir dokumentus“, – skelbė privatus transliuotojas.

Policininkai, kurie naujienų agentūrai AFP sakė nekomentuosiantys vykstančio tyrimo, nėra atskleidę įtariamojo tapatybės, tačiau žiniasklaidos priemonės identifikavo jį kaip 71-erių rašytoją Jurajų Cintulą. Ketvirtadienį jam buvo pateikti kaltinimai dėl pasikėsinimo nužudyti. Pareigūnai pavadino šį išpuolį politiškai motyvuota ataka.

Prieš spėjamą šaulį pradėtas tyrimas dėl baudžiamojo persekiojimo. Į premjerą šovė 71-erių vyras iš Levicės miestelio. Vyras yra „vienišas vilkas“, nepatenkintas politine situacija Slovakijoje, sakė vidaus reikalų ministras Matusas Sustajus Estokas. Jis esą nėra jokio radikalizuotos politinės grupės narys – nei dešinės, nei kairės.

Šeštadienį stos prieš teismą

Įtariamasis, kaltinamas pasikėsinimu nužudyti Slovakijos premjerą R. Ficą, šeštadienį stos prieš teismą, pranešė teismo atstovė.

Teisėjas paskyrė posėdžio datą 2024 m. gegužės 18 d., penktadienį pareiškė Specializuoto baudžiamojo teismo atstovė atstovė Katarina Kudjakova. Įtariamajam buvo pateikti kaltinimai dėl tyčinio pasikėsinimo nužudyti.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją