Teisėja Barbara Klajnšek užbaigė 21 mėnesį trukusį bylos nagrinėjimą, paskelbusi, kad J.Janša "kaltas pagal kaltinimus dėl kyšių davimo arba ėmimo arba pažadų dėl kyšių įsigyjant (Suomijos gynybos bendrovė "Patria" gamybos) šarvuočius".

J.Janša pareiškė teiksiantis apeliaciją.

54 metų J.Janšai, kuris vasarį buvo priverstas palikti centro dešiniosios vyriausybės postą dėl kitų kaltinimų korupcija, taip pat skirta 37 tūkst. eurų (127,8 tūkst. litų) bauda.

Dviem kitiem kaltinamiesiems taip pat skirta po 22 mėnesius laisvės atėmimo ir 37 tūkst. eurų baudos.

J.Janša buvo kaltinamas "dalyvavęs duodant arba priimant kyšius arba žadant duoti kyšius mainais į tarpininkavimą" procese, kurį 2006 metais vainikavo 278 mln. eurų (beveik 960 mln. litų) vertės sutarties su "Patria" pasirašymas.

Tuometis premjeras sutiko, kad jo centro dešiniajai Slovėnijos demokratų partijai (SDS) būtų pervestas "sėkmės mokestis", jeigu būtų pasirašyta sutartis su "Patria", nurodė teisėja.

Kontraktas dėl 135 šarvuotųjų mašinų pirkimo buvo dalis Slovėnijos pastangų modernizuoti savo kariuomenę, šaliai įstojus į NATO 2004 metais. Tais pačiais metais Slovėnija tapo Europos Sąjungos (ES) nare.

Likus kelioms savaitėms iki 2008 metais vykusių parlamento rinkimų, viename Suomijos televizijos pranešime buvo iškelta prielaida, kad keli aukšto rango Slovėnijos pareigūnai, tarp jų J.Janša, gavo kyšius iš "Patria".

Prieš trečiadienį vykusį posėdį J.Janša pareiškė, kad jam iškelti kaltinimai yra farsas, ir sakė, jog jeigu teismas pripažins jį kaltu, jis pasinaudos visomis teisinėmis priemonėmis apskųsti tą nutartį prieš jį nukreiptame "politiniame procese".

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)