Kitapus ežero švedų gangsteriai susekė vieną konkurentą ir bandė jį nužudyti, rodė policijos pranešimai.

Vos už kelių metrų vaikams žaidžiant rankinį, kraujuojantis vyras buvo paliktas gulėti ant sniego. Jis buvo nugabentas į ligoninę ir galiausiai išgyveno. Dėl šio užpuolimo Švedijoje buvo suimti trys asmenys. Jie buvo išduoti Norvegijai ir tebėra sulaikyti, rašo „Politico“.

„Manęs taip lengvai neišgąsdinsi, – sakė Ch. Nersundas. – Tačiau tai, kas įvyko tą vakarą, sukrėtė čia gyvenančius žmones“.

Gaujų nusikalstamumas yra didžiausias politinis iššūkis, su kuriuo šiandien susiduria Švedijos vyriausybė. Vien šiais metais per 195 susišaudymus ir 72 sprogimus buvo nužudyta 30 žmonių. Tai visoje Švedijoje pakirto piliečių saugumo jausmą. Šaudynės Moso mieste buvo pirmasis ženklas, kad Švedijos vidaus krizė persimeta į kaimynines valstybes.

Buvusi Norvegijos teisingumo ministrė Sylvi Listhaug paragino savo šalį neprarasti budrumo ir nenuslysti ten, ką ji pavadino „švediškomis sąlygomis“.

Norvegijos policija įtaria, kad sprogimas, nugriaudėjęs netoliese esančiame Driobako mieste, taip pat buvo švedų gaujų darbas. Ji mano, kad švedų narkotikų gaujos, pastaruoju metu išplėtusios savo operacijas, dabar vykdo veiklą visose 12 Norvegijos policijos apygardų.

Danų teisėsauga taip pat praneša apie didėjantį švedų nusikaltėlių srautą į Daniją ir pastebi, kad daugelis jų yra labai jauni.

Rugsėjo pradžioje Danijos policija dviem švedų paaugliams pateikė kaltinimus pasikėsinimu nužudyti, ir teigė, kad juos nusamdė tarpusavyje bendradarbiaujančios švedų bei danų organizuoto nusikalstamumo grupuotės. Policija pažymėjo šiuo metu tirianti maždaug 25 panašias bylas.

„Nepilnamečius užverbuoja gaujos, kad jie puldinėtų vieni kitus“, – neseniai žurnalistams sakė Danijos teisingumo ministras Peteris Hummelgaardas. „Kas vyksta kitoje Zundo pusėje?“ – klausė jis, galvoje turėdamas Daniją ir Švediją skiriantį sąsiaurį.

Švedijai, kuri ilgą laiką buvo laikoma Europos socialinio stabilumo bastionu, sulaukti kritikos iš savo kaimynių yra šokiruojantis ir žeminantis įvykių posūkis. Saugumo padėtis Švedijoje gali pakenkti šalies reputacijai tiek viduje, tiek užsienyje, teigia apžvalgininkai.

„Švedijai tai yra nemalonu ir atrodo siaubingai“, – dar praėjusį rugpjūtį sakė Švedijos nacionalinio radijo SR politikos apžvalgininkas Fredrikas Furtenbachas.

Rugpjūčio pabaigoje Danijos vidaus reikalų ministras P. Hummelgaardas pasikvietė į Kopenhagą Švedijos teisingumo ministrą Gunnarą Strommerį skubių derybų.

Po susitikimo G. Strommeris pripažino, kad susirūpinimas dėl Švedijos nusikalstamų grupuočių įtakos kaimyninėms šalims yra pagrįstas ir kad Švedija turi dėti daugiau pastangų, kad užkirstų kelią šiai problemai nuo pat šaknų.

Švedijos centro dešiniųjų vyriausybė, kuri 2022 metais atėjo į valdžią remiama kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų, žadėjo įgyvendinti tai, ką vadino „paradigmos pokyčiais“ kovoje su nusikalstamumu.

Ji sugriežtino bausmes už šaudymo nusikaltimus ir svarsto galimybę sumažinti amžių, nuo kurio nusikaltėliai galės būti laikomi atsakingais už savo veiksmus. Ji taip pat įvedė naują sustabdymo ir apieškojimo zonų sistemą.

Tačiau šios priemonės dar nedaro rimto poveikio, o susišaudymai ir sprogdinimai, nukreipti prieš gaujų narius ir jų šeimas, tęsiasi – tiek Švedijoje, tiek užsienyje.

Pastaraisiais mėnesiais švedų gangsteriai krito nuo savo konkurentų iš Bosnijos, Turkijos bei Irako kulkų.

Rugsėjo pradžioje kalbėjusi Švedijos socialdemokratų opozicijos lyderė Magdalena Andersson sakė, kad vyriausybei „trūksta plano“, kaip užkirsti kelią gaujoms verbuoti naujus narius.

Policija įtaria, kad lapkričio 28 d. išpuolis Moso mieste prasidėjo nuo žinutės, kurią, likus kelioms valandoms iki šaudymo, įtariamieji išsiuntė aukai – trisdešimtmečiui švedui, nurodydami laiką ir susitikimo vietą, teigiama policijos pranešimuose, kuriais remiasi Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK. Įtariamieji taip pat parašė žinutę, kokiu automobiliu jie atvyks: „Peugeot 208“.

Tokia įvykių grandinė atitinka Švedijos gaujų nuolat naudojamą metodą, kai jie vilioja numatytą taikinį apsimesdami, kad siūlo sudaryti verslo sandorį arba perduoti žinutę iš pažįstamo asmens.

Aukai priartėjus prie automobilio, pasigirdo šūviai. Devynių šūvių garsas buvo užfiksuotas stebėjimo kamerų įraše. Policijai atskubėjus į įvykio vietą, įtariamieji pabėgo link sienos su Švedija, mano policija.

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje Švedijos Geteborgo mieste buvo sulaikyti du vyrai. Manoma, kad vienas iš jų buvo išsinuomojęs automobilį. Trečias vyras buvo suimtas Stokholme po to, kai policija apžiūrėjo jo telefoną dėl kito įtariamo nusikaltimo ir rado sąsajų su išpuoliu Mose, pranešė NRK.

Moso gyventojai aiškiai prisimena šaudymą. „Pas mus yra nusikaltėlių, nėra taip, kad būtume angelai“, – sakė šešiolikmetis miestelio moksleivis, kurį cituoja „Politico“. „Tačiau tokio smurto tikrai neturime – ir nenorime turėti“, – pridūrė jis.

Vietos gyventojas Christeris Nersundas „Politico“ sakė, kad jį šokiruoja tai, jog žiaurus Švedijos gaujų smurtas pasiekė ir jo ramų rajoną. Jis pridūrė, kad norvegai daugelį metų su nerimu stebėjo, kaip gaujų nusikalstamumas Švedijoje tampa vis žiauresnis, ir nesitiki jokių greitų sprendimų. „Ilgai užtruko, kol Švedijos problemos pasiekė dabartinį lygį, ir tikriausiai tiek pat laiko užtruks jas išspręsti“, – teigė jis..

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)