Prieš trejus metus jos sužaloto veido nuotrauka sukrėtė visą pasaulį ir tapo sunkios Afganistano moterų padėties simboliu, informuoja televizija ITV.

Dabar 23 m. jauna moteris pirmą kartą parodė veidą po atstatomosios operacijos.

Aishos vargai prasidėjo, kai jai buvo aštuoneri metai.

Tėvas, siekdamas užglaistyti nesutarimus tarp dviejų šeimų, pažadėjo jos ranką. 16 m. ją atidavė vyro tėvui ir 10-iai brolių, kurie, merginos teigimu, buvo talibai. Savo būsimo vyro ji nematė dvejus metus – jis kovėsi Pakistane.

Trečiadienį ryte televizijos ITV laidoje „Daybreak“ Aisha teigė: „Kasdien patirdavau savo vyro artimųjų prievartą – tiek psichinę, tiek fizinę. Vieną dieną nebegalėjau ištverti ir pabėgau.“
Pabėgimas Afganistane nelaikomas nusikaltimu, tačiau jei pabėga moteris, daugelyje šalies teritorijų jis visgi laikomas nusikaltimu.

Policijos bausmė buvo žiauri, tačiau nepalyginamai žiauresnės bausmės ji sulaukė iš vyro šeimos ir talibų teismo.

„Policija mane sučiupo ir penkiems mėnesiams uždarė į kalėjimą. Paskui teisėjas nusiuntė mane atgal pas vyrą“, – pasakojo Aisha.

Vyras su artimaisiais nugabeno ją į talibų teismą, o teismas nusprendė, kad už bausmę jai reikia sužaloti veidą.

„Tą vakarą jie nugabeno mane į kalnus. Surišo rankas ir kojas, pasakė, kad už bausmę nupjaus nosį ir ausis. Ir pradėjo pjauti“, – teigė ji.

Tą vakarą ji pirmą kartą pamatė savo vyrą. Jis sužalojo jai veidą ir paliko mirti Oruzgano kalnuose.

Labdaringos organizacijos išgelbėta Aisha dabar laimingai gyvena su nauja šeima Amerikoje.

2012 m. žmogaus teisių stebėtojų duomenimis, 87 proc. Afganistano moterų patiria fizinę, seksualinę ar psichologinę prievartą arba yra prievarta ištekinamos.

Aisha – viena iš daugelio karo nuniokotoje šalyje kenčiančių moterų.

Nepaisant šiurpios praeities, atstatomoji operacija buvo naujo gyvenimo pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)